Máme text podání na Kalouska, které dnes odešlo na Šlachtův útvar

16.07.2013 11:36

Akce „Kalouskova cisterna“ bude mít dohru na policejní služebně, možná i před soudem. Advokát Jiří Vyvadil se totiž rozhodl na bývalého ministra financí a čtyři další členy vlády podat trestní oznámení pro dva zvlášť závažné zločiny. Jedná se podle něj o zcela bezprecedentní ohrožení národní bezpečnosti i životů osob na palubě letadla, které bylo z Kalouskova příkazu cisternou blokováno. Trestní oznámení Vyvadil podal na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který vede plukovník Robert Šlachta.

Máme text podání na Kalouska, které dnes odešlo na Šlachtův útvar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Advokát Jiří Vyvadil se nebrání kauzám s politickým podtextem. Hájil například Pavla Vondrouše, který vloni v Chrastavě střílel z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause, nebo podal trestní oznámení na režiséra Jana Hřebejka za jeho slova o "hnědých a rudých prasatech", která táhla prezidenta Zemana na Hrad.

Nyní však vytáhl do boje proti rozhodování politiků, které ohrožuje lidi na jejich bezpečnosti. Konkrétně se jedná o případ „Kalouskovy cisterny“, kdy bylo z vůle ministra financí na pražském letišti zadržováno letadlo, na jehož palubě byl vydaný ruský podnikatel Alexej Torubarov.

Celé trestní oznámení ZDE.

Vyvadil podal trestní oznámení pro zvlášť závažné zločiny obecného ohrožení a získání kontroly nad vzdušným dopravním prostředkem. Podezřelým má být právě Miroslav Kalousek, pravděpodobnými spolupachateli pak bývalí ministři Karel Schwarzenberg, Jan Kubice a Zbyněk Stanjura, případně i premiér Petr Nečas, kteří se podle veřejných vyjádření na této Kalouskově akci rovněž podíleli. Své podání předal exkluzivně i ParlamentnímListům.cz.

ParlamentníListy.cz oslovily s žádostí o vyjádření Miroslava Kalouska. Exministr odpoledne pro server Idnes.cz na informaci o trestním oznámení reagoval slovy, že se Vyvadil zařadil po bok poslanců Věcí Veřejných, kteří na něj také podávají trestní oznámení "jak na běžícím pásu". "Já tyhle pány rozhodně nebudu komentovat," uvedl Kalousek.

Co přesně stojí v trestním oznámení? Podle advokáta Vyvadila z veřejných zdrojů jednoznačně vyplývá, že ministr Kalousek vydal pokyn k násilnému zastavení letadla ruské společnosti Aeroflot, na jehož palubě se nacházel vydaný podnikatel Torubarov. Jako ministr financí prý vůbec nebyl způsobilý takový příkaz vydat, ani jakkoliv jinak zasahovat do vydávacího řízení, které spadalo do kompetence ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Kalousek: Odpovědnost nesu já

Kalousek vždy uváděl, že všechno činil kvůli ochraně podnikatele Torubarova, který v Česku žádal o azyl a tvrdil, že v Rusku je ohrožen na životě. Nakonec však byl v Rusku propuštěn z vazby, nyní čeká na soud na svobodě a není nijak omezován, což podle Vyvadila dokazuje, že obavy Kalouska byly bezpředmětné.

Kalousek sám vždy prohlašoval, že veškerou odpovědnost za vše, co se na letišti odehrálo, bere na sebe. Jednalo se o zdržování letadla po dobu zhruba dvou hodin, přistavení cisterny, která mu měla bránit v rolování na ranvej a vyslání ozbrojených policistů na palubu letadla s příkazem Torubarova z něj vyvést. Tato akce prý byla velmi vypjatá a na palubě civilního letounu údajně nechybělo moc k tomu, aby se začalo střílet.

Podle Kalouska vše probíhalo z jeho popudu, a dokonce naznačoval, že coby šéf Ministerstva financí, pod které letiště formálně spadá, uplatnil vůči zaměstnancům svou autoritu.

Zásadní je podle trestního oznámení doktora Vyvadila způsob, který ministr Kalousek k dosažení svého cíle zvolil. To, že nechal letadlo zablokovat cisternou, a dokonce na jeho palubu (která je dle všech mezinárodních dohod suverénním územím cizího státu) nechal vyslat ozbrojené jednotky s příkazem třeba i za použití střelby vyvléct ruského občana, je podle advokáta zcela mimořádné a v historii českého trestního práva bezprecedentní.

Spolupachatelství dalších členů vlády mělo dle textu Vyvadilova podání spočívat v konání úkonů, které rovněž přispěly k tomuto ohrožení. Tehdejší ministr zahraničí Schwarzenberg měl celou akci spustit, když právě on oslovil Kalouska s žádostí o pomoc poté, co jej kontaktoval Torubarovův advokát. Ministr vnitra Jan Kubice měl ve spolupráci s policejním prezidentem Martinem Červíčkem poslat do již uzavřeného letadla policisty, kteří měli Torubarova vyvést. Ministr dopravy Stanjura pak nese zodpovědnost především za zadržování letadla na pražském letišti. Role premiéra Nečase je nejasná, ale podle vyjádření Miroslava Kalouska měl být o celé akci informován.

„Jak vyplývá z veřejných zdrojů, konflikt hrozil ve vyústění i v možnou střelbu a samotné přistavení cisterny nepochybně mohlo při rozjezdu letadla ohrozit na životě posádku i pasažéry letadla,“ píše se v trestním oznámení. Vniknutí ozbrojených složek na palubu letadla by pak prý neslo znaky aktu státního terorismu, který by ze strany Ruské federace byl navíc vnímán jako akt nepřátelství.

Vzhledem k tomu, že ministr Kalousek podle svých vlastních slov vydal příkazy ke všem těmto úkonům, jedná se z jeho strany o spáchání jmenovaných zvlášť závažných zločinů přinejmenším ve stádiu přípravy. V případě ostatních osob, které jmenuje jako „podezřelé“, je prý zřejmé, že o celé akci věděly, případně rovněž konaly úkony, které měly vést ke spáchání zločinů. V případě Kalouska je však prý zodpovědnost za tento zcela bezprecedentní zločin nepochybná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…