Máme výkazy práce spolupracovníků ODS a STANu na Středočeském kraji: Brali desetitisíce za „práci s mailem“ nebo chození po kanceláři

05.04.2019 14:27

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tímto rčením by šla charakterizovat přestřelka, která se poslední dny odehrává na Středočeském kraji. Protagonistů je přitom málo: ANO, ODS a STAN. Zatímco občanští demokraté upozorňují na řadu údajných nejasností hejtmanky Pokorné Jermanové, za tu se rozhodlo „její“ hnutí bojovat podobně ostrým, ne-li ještě štiplavějším střelivem. ParlamentníListy.cz v té souvislosti získaly dopis předsedy zastupitelů ANO na kraji Martina Hermana a spolu s tím i několik velmi zajímavých výkazů práce, které podepsali významní zástupci ODS Martin Kupka a Jan Skopeček a taktéž příslušnice STANu Věra Kolářová.

Máme výkazy práce spolupracovníků ODS a STANu na Středočeském kraji: Brali desetitisíce za „práci s mailem“ nebo chození po kanceláři
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

„Vážený pane Kupko, jménem klubu středočeských zastupitelů ANO odpovídám na Vaši výzvu paní hejtmance ze dne 3. 4. 2019, ve které žádáte okamžité poskytnutí všech analýz, studií a výstupů, které Středočeský kraj pořídil na základě externích smluv. Externí smlouvy na krajském úřadě byly uzavírány zcela standardním způsobem, jako se děje ve všech podobných institucích. Počet uzavřených smluv patří mezi nejnižší ve srovnání s ostatními kraji,“ stojí v dopise zástupce hnutí ANO Martina Hermana.

Ten v otevřené komunikaci poukazuje na několik velmi překvapivých skutečností.

„Vzhledem k intenzivní mediální kampani kolem těchto smluv jsem vyzval předsedu kontrolního výboru Ivo Šance, aby všechny externí smlouvy a výkazy práce prošetřil na jednání mimořádného kontrolního výboru. Ivo Šanc odmítá mimořádné jednání kontrolního výboru svolat, proto náš zastupitelský klub požaduje, aby na své příští jednání 16. dubna kontrolní výbor zařadil kontrolu všech externích smluv bez výjimky za období 2017 až 2019 jako první bod programu. Zároveň ředitel krajského úřadu Jiří Holub pověřil pracovníky úřadu, aby písemně vyzvali všechny externě nasmlouvané pracovníky se žádostí o souhlas se zveřejněním svých jmen. My od samého počátku nemáme zájem cokoli skrývat.

V čem byste mohl k vyjasnění celé záležitosti pomoci Vy, je doložit požadované analýzy, studie a výstupy u smluv, které jste uzavíral Vy a Vaši kolegové. Pokud navíc Vámi najatí lidé vyslyší žádost úřadu o souhlas se zveřejněním osobních údajů, aby vyvrátili spekulace, že jsou s Vámi příbuzensky či stranicky spřízněni, budeme rádi. Rozhodnutí však nechme na nich stejně jako u ostatních pracovníků. My věříme, že i opozicí uzavírané smlouvy byly uzavírané stejně standardním způsobem,“ dodává Herman dále.

Ten navíc upozorňuje na nemístný tlak, který zástupce ODS Kupka používá, aby mimo jiné „psychicky zničil paní hejtmanku během šestinedělí“.

Předseda kontrolního výboru Ivo Šanc (STAN), píše Herman také, pravomocně odsouzený za zpronevěru městských peněz, „chce zase kontrolovat smlouvy jen do té doby, než by se mohly začít kontrolovat opravdu všechny, tak jak navrhuje klub ANO.“

ParlamentníListy.cz spolu s dopisem prošly i některé výkazy práce, pod nimiž jdou podepsáni Věra Kovářová (STAN), Martin Kupka či Jan Skopeček (oba ODS). Daní příjemci krajských peněz podle oficiálních zápisů kasírovali za „kalendář“, „analýzy“, „mail“, nebo dokonce „kancelářskou práci“. Měsíčně se v součtu jednalo o desítky tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…