Marek Benda hovořil na ČT o Babišově korupci. A Ištvan vždycky jen spustí humbuk, a tím to skončí

27.01.2016 23:05

Českým občanům se zdá, že korupce v zemi ubylo. Místopředseda ODS Marek Benda se domnívá, že za to můžeme poděkovat expremiérovi Petru Nečasovi. Právě za něj se stalo, že k odstoupení ministra z funkce stačil jen stín podezření. Dnešní ministr financí Andrej Babiš bohužel neuplatňuje stejnou přísnost na své kolegy. Poslanec ODS si rýpnul také do olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Dělá prý jen humbuk.

Marek Benda hovořil na ČT o Babišově korupci. A Ištvan vždycky jen spustí humbuk, a tím to skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Podle všeho se Čechům, Moravanům a Slezanům zdá, že se cosi zlepšuje v naší republice. Zdá se jim, že ubylo korupce. Je to pravda? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali poslanec Marek Benda z ODS, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Úder Bendy: Náš Drobil odstoupil. A co váš Faltýnek?

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) konstatoval, že jeho vláda bojuje proti korupci a Česko si tak polepšilo ve vnímání korupce. Benda jen doplnil, že podle Transparency International se podstatné změny nastartovaly pod taktovkou Petra Nečase (ODS) a Sobotka v nastoleném trendu pokračuje.

Pelikán přisuzuje plusové body spíše dnešní vládě než Nečasovu kabinetu. Je sice pravda, že je v Česku neustále probírán případ Agrofertu Andreje Babiše, ale dnes si může každý přečíst, jaké obchodní vztahy zde existují. „To už nejsou žádné tajemné formy z Kypru, to je úplně jiný svět,“ vyjádřil se Pelikán.

Benda kontroval, že v jedné z možných korupčních kauz Agrofertu figuruje i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „A já nevidím žádné jeho dramatické odstupování,“ připomněl místopředseda ODS. Když se objevilo podezření na exministra životního prostředí Pavla Drobila, tak odstoupil.  

Soused vás udá a možná vám obrátí život naruby

A to není vše. Dnešní vláda chystá zákon o prokazování původu příjmů a majetku. Normálně je to prý tak, že je každý člověk považován za nevinného, dokud se mu neprokáže opak, jenže u tohoto chystaného zákona je to trochu jinak. Přijde udání závistivého občana a udaný bude muset doložit, že všechen majetek nabyl poctivě. To je podle Bendy zkrátka problém.

„Lokální politický aktivista, který má kolem sebe rád publicitu, nastoupí před média a řekne, já jsem tohoto člověka udal kvůli nepřiměřenému majetku,“ nastínil možnou situaci moderátor David Borek. Byl by to problém? Podle ministra Pelikána ne, protože „udání“ musí prověřit finanční úřady a ty už při pohledu do daňových přiznání mohou dospět k tomu, že majetek „udaného“ odpovídá příjmům, tudíž se nic neděje.

Bradáčová pracuje, Ištvan prý děla především humbuk

Pár slov padlo také k práci státních zástupců. Benda si neodpustil jedno rýpnutí. „Já bych tu viděl rozdíl mezi Lenkou Bradáčovou, která dokáže některé případy dotáhnout do konce, a mezi panem Ištvanem z Olomouce, který dokázal spouštět velké humbuky, ale zatím z toho nic moc nebylo,“ zaznělo z úst poslance ODS.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si následně pochvaloval, že od roku 2011 necítil ze strany jakéhokoli premiéra tlak na vyšetřování nějaké kauzy, ať už se týkala politika, nebo podnikatele. „Pokud by to bylo v takovém stylu ‚Pane nejvyšší, buď tuto kauzu ovlivníte v tomto směru, nebo půjdete‘ a na druhé straně by byl někdo, kdo by na to slyšel, pak by nezávislost státních zástupců mohla být ohrožena,“ varoval host. Dnes ale podle Zemana žijeme v komfortní době, kdy se toto neděje.  

Korupci ovlivňuje i kultura, především protestantská etika

Téma uzavřel Ondráčka. Index vnímání korupce podle něj ukazuje, že se v Česku s korupcí v delším časovém měřítku bojuje. „První věc je, že je ten průzkum dělán mezinárodně, zadává ho centrála TIC. Tím reaguji na některé kritiky, kteří říkají, že bych to třeba já mohl nějak ovlivnit. To není pravda,“ poznamenal ředitel. „Data jsou sbírána vždy za poslední dva roky,“ doplnil.

Nakonec došlo i na kulturu. Žebříčku vnímání korupce totiž dominují protestantské země, jako je Švédsko či Nový Zéland. Znamená to tedy, že korupční jednání ovlivňuje protestantská etika a země, které ji nemají ve společenské DNA, jsou ke korupci náchylnější? „Částečně je to pravda, existuje tady určitý vliv kultury, i podnikatelské kultury, ale neplatí to absolutně,“ zaznělo z úst Ondráčky.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…