Marek Benda pobavil televizní studio: Až se po roce 2017 dostaneme k vládě zase my...

13.01.2015 22:52

Ve sněmovně se chystají změny v Ústavě, ovšem vede se spor, zda se jedná o novelu, nebo o pouhou aktualizaci, která by reflekovala nové skutečnosti ve více než dvacet let starém dokumentu. Do Událostí, komentářů si to přišli vyjasnit ústavní experti Marek Benda z ODS, Marek Černoch z Úsvitu a Jeroným Tejc z ČSSD.

Marek Benda pobavil televizní studio: Až se po roce 2017 dostaneme k vládě zase my...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

"Není to nezbytné, ale ukazuje se, že je to vhodné,“ uvedl k případným změnám Tejc s tím, že Ústava platí již přes dvacet let a zaslouží si přinejmenším provozní revizi, kdy se opraví objevené nedostatky. "Devadesát devět procent občanů na svých životech změnu Ústavy nepozná, nicméně jedná se o důležitý symbolický dokument,“ vysvětlil předseda ústavně právního výboru sněmovny.

Pak se slova ujal Marek Benda z ODS: "Ústavní systém se rozkolísal přímou volbou prezidenta, a rovněž tím, jak pan prezident Zeman tu funkci vykonává,“ uvedl. Přesto by nepreferoval žádnou razantní změnu. Benda vyjádřil pochybnosti především vůči tomu, že by se měly do Ústavy vkládat tradice či zvyklosti, o čemž se nyní mluví v reakci na prezidenta Zemana, který již dříve prohlásil zvyklosti za "idiotské“.

Tejc odmítl, že by změny v Ústavě byly účelové proti prezidentovi, neboť změny se podle něj beztak nebudou týkat současného prezidenta. "Ale některé věci, třeba stanovení termínů pro jmenování vlády, ty bychom tam mohli dát, to není nic proti ničemu,“ myslí si Tejc. Marek Černoch zmínil body, které směřují k přímé demokracii. To prý je v souladu s programem Úsvitu.

Benda pak v reakci na Tejce odmítl, aby se Ústava "zpřesňovala“, tedy vkládaly se tam nějaké termíny. Černoch naopak zmínil důležitost toho, aby byly věci přímo napsány.

Hnutí Úsvit prý uvažuje například o tom, aby byla ústavní žaloba na prezidenta vystřídána možností odvolat prezidenta referendem. Rovněž by uvítalo omezení mandátu soudců, který by neměl být doživotní.

Benda se pak vyjadřil pozitivně o záměru "finanční ústavy“. Je podle něj nezbytné zastavit zadlužování země, a musí se na tom dohodnout vláda i s opozicí. "Po roce 2017, až budeme nastupovat my k vládě, tak to budeme muset řešit zase my,“ vysvětlil Benda a odhadem politického vývoje oba své spoludebatníky velmi pobavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…