Marjánku kouřil, ale nešlukoval! Víme, co se dělo na schůzi vedení ČSSD o Babišovi. A co následovalo po ní

22.11.2018 7:39

Menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO) páteční hlasování o nedůvěře neohrozí, opozice nenajde 101 hlasů nutných pro svržení kabinetu. Sociální demokraté oznámili, že při hlasování opustí sál. Vládu, v níž mají pět ministrů, podrží. Také ANO a komunisté návrh 92 opozičních poslanců nepodpoří. Šéf ČSSD Jan Hamáček prohlásil, že demise vlády ani vyslovení nedůvěry není řešení, lepší by podle něj bylo rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby. Jak uvedl zdroj Parlamentních listů, jednání předsednictva nebylo nikterak bouřlivé, dokonce ani očekávaná vystoupení takzvaných rebelů nepřišla.

Marjánku kouřil, ale nešlukoval! Víme, co se dělo na schůzi vedení ČSSD o Babišovi. A co následovalo po ní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

„Petr Dolínek sice nadhodil možnost hlasování o nedůvěře vládě, ale nijak zvlášť je neprosazoval,“ poznamenal zdroj ze sociální demokracie s tím, že současné resumé, to jest odchod ze sálu, bylo přijato jednomyslně. „My si skutečně myslíme, že nám účast ve vládě pomůže. Lidé mají možná ale trochu strach, zda zase nebude mít Babiš nějaký průšvih,“ dodal přítomný činitel sociální demokracie.

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

„Naše republika si nezaslouží, aby ke stému výročí dostala právě tento dárek,“ obhajuje podle Práva své rozhodnutí předseda ČSSD Jan Hamáček – těmito slovy míní možnou koalici ANO s SPD, o níž se spekuluje v případě rozpadu součsné vlády. „Jediné, co může situaci vyřešit, je, když voliči znovu rozdají karty,“ dodal Hamáček, že strana je případně potřebné podpisy pro rozpuštění Sněmovny s to dodat. 

„Pokud se ČSSD rozhodla, že odejde ze sálu a nepodpoří svou koaliční vládu, tak to nechápu. ČSSD se díky vládnímu angažmá zachránila. Byla na pokraji volitelnosti a v opozici by se ztratila úplně,“ napsal k rozhodnutí sociálních demokratů premiér Babiš. Předčasné volby podle něj ANO určitě nechce, protože by destabilizovaly situaci ve společnosti. „Volby byly před rokem a občané v nich rozhodli jasně,“ doplnil. Předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek by si však předčasné volby představit uměl. 

„Kauza Andreje Babiše prostě není kauzou soc. dem. To je jeho osobní problém a to si musí vyřešit on,“ dodal pak k celé věci také Hamáček.

„ČSSD se rozhodla, že ani nebude čekat na předčasné volby a Sněmovnu opustí už v pátek při hlasování o důvěře,“ poznamenal k tomu komentátor Deníku Referendum Petr Bittner.

„Dnešní rozhodování ČSSD byla Sofiina volba, jak jsem psal ráno. Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum a odpovědnost nad zhrzeností a touhou pohřbít výsledky celostranického referenda z Prahy i odjinud. Jsem rád, že vedení ČSSD dnes rozhodlo ve věci řešení vládní krize obdobně názorům platformy Zachraňme sociální demokracii – ČSSD nepřipustí vstup SPD k vládní odpovědnosti, nezúčastníme se opozičního pátečního divadla s hlasováním o nedůvěře vládě – nepodpoříme nedůvěru vládě. Svůj osobní problém musí premiér Babiš a hnutí ANO řešit bez ČSSD,“ podotkl k celé věci také exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

„Tohle nevymyslíš! Komančové, kteří ve vládě nesedí, ji aktivně podpoří. Socani, kteří ve vládě sedí, ji aktivně nepodpoří. Místo hlasování se půjdou projít. Přátelé růže trochu připomínají Billa Clintona. Ten marjánku taky kouřil, ale nešlukoval,“ zmínil bývalý radní pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

„Podpořit ve vládě trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, který je podezřelý z maření vyšetřování, nepodpořit přitom pád té vlády a zároveň podpořit vypsání předčasných voleb při znalosti preferencí je krutě přísná strategie. Sociální demokracie je sado maso strana,“ uzavřel analytik a komentátor Štěpán Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…