Markéta Šichtařová zasadila ránu českému školství: Ze škol odcházejí do budoucna nepoužitelní, zato poslušní blbečci

21.09.2018 18:38

Ekonomka Markéta Šichtařová se na svém blogu na serveru iDnes.cz rozepsala o tom, jak se děti vrátily do školy. „Císařskokrálovský dril a disciplína totiž nezačínají jen dětem, ale i jejich rodičům,“ poznamenala Šichtařová.

Markéta Šichtařová zasadila ránu českému školství: Ze škol odcházejí do budoucna nepoužitelní, zato poslušní blbečci
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

A jak uvedla, velkoryse pomíjí zbytečné obaly na sešity či formuláře spojené s GDPR. „Mnohem horší je, že vidím, jak jsou děti unavené,“ posteskla si nad tím, jak prvňáček si chodí zdřímnout, dvanáctiletá dcera má odpolední vyučování i nulté hodiny...

„Není to přitom žádná extra škola. Je to ta nejobyčejnější základka. Zdá se vám to normální a správné? Mně ne. Děti se v ní neučí žádnou raketovou fyziku. Prozatím jsou u ‚banalit‘ typu měkké a tvrdé i/y. A v dějepise do zhloupnutí memorují, jaké máme historické prameny, ale stěží dají dohromady, kdy vzniklo Československo. A na tohle ‚potřebují‘ celý den,“ komentuje ekonomka.

Původní text ZDE.

„Když děti přetížíme, víc je toho nenaučíme. Stávající základka dá dětem málo, protože jsou neustále přetížení a neschopní vstřebat informace. Nemají už kapacitu učit se doma. Nejsou ale přetížení objemem znalostí – ve skutečnosti se toho učí velmi ‚málo‘. Jsou přetížení dlouhým časem zbytečně a neproduktivně stráveným v lavici. Co hůř, ony se ani nenaučí, jak se učit,“ zmínila Šichtařová.

„Až tito lidé přijdou prvně do práce, budou si myslet, jak tvrdě makají, když si to v práci odsedí. Přijde jim normální sedět v práci, koukat na Facebook a Instagram a nemít výsledky. Vždyť přeci makají, sedí v práci. Tak jako seděli ve škole. A proč děti ve škole sedí zbytečně? Protože čas strávený ve škole promrhají projektovými dny, kde si hrají na prolézačkách. Nebo třídnickými hodinami, kde se řeší potíže s inkludovanými žáky. Nebo ústním zkoušením, při němž 29 dětí z 30 kouká z okna a čeká, až třicáté něco odblekotá u tabule, aniž by mu ostatní věnovali pozornost. Děti se prostě učí být neproduktivní,“ řekla razantně. A vymezila se i proti plaveckým a lyžařským kurzům. „Škola takovými aktivitami, které patří rodinám, jen ztrácí čas,“ řekla jasně.

„České školství ale vlastně vůbec nezaznamenalo, že se na nás žene pohroma jménem čtvrtá průmyslová revoluce. Oficiální prognóza zní, že kvůli zavádění robotů a umělé inteligence bude muset 40 % zaměstnanců opustit svou profesi, nebo zásadním způsobem změnit její náplň. Tak jako skončily pradleny a přadleny, skončí prodavačky, řidiči, ale i vysoce kvalifikované profese jako část právníků. Lidé budou vystaveni konkurenci robotů a obstojí jen ti, kteří budou umět s roboty spolupracovat. Nebo ti, kteří budou umět něco víc než roboti: Tedy budou kreativní, budou mít kritické myšlení, budou umět vyjednávat či někoho motivovat,“ zmínila velmi kriticky ekonomka s tím, že ve stávajícím školství se dítě naučí, že je žádoucí zabít jakoukoliv kreativitu, že není podstatné, jak si umí poradit s informacemi, ale je podstatné, aby si školu odsedělo a zapadlo do linek na okraji sešitu. „Ze škol tak odcházejí sice do budoucna nepoužitelní, zato ale poslušní blbečci,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…