Martin Fendrych rozebral Zemanův projev v OSN. Dočtete se tam vše, co byste od něj čekali

20.09.2017 20:45

Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych poslouchal Miloše Zemana, když český prezident mluvil od řečnického pultíku na půdě OSN. Závěr, k němuž Fendrych na konci prezidentova projevu dospěl, je jasný a stručný. Na mezinárodní scéně má Zeman nulový význam.

Martin Fendrych rozebral Zemanův projev v OSN. Dočtete se tam vše, co byste od něj čekali
Foto: ReproFoto: webtv.un.org
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu v OSN.

Prezident Miloš Zeman dostal další šanci oslovit svět a celou ji promarnil. Tak to alespoň vidí Fendrych. Mohl např. vnést do debaty v OSN trochu klidu poté, co 45. prezident USA Donald Trump svým projevem rozčeřil vody. Zeman se však o nic takového nepokusil.

„Čím může hlava malé unijní země svět zaujmout? Co může světu (protože zde je de facto oslovován svět) nabídnout? A pokud nic takového nemá, má vůbec smysl, aby ta hlava promluvila? Neboť v opačném případě, slovy Andreje Babiše, mění OSN ve ‚žvanírnu‘ a sám sebe ve žvanila,“ podotkl na konto Miloše Zemana Fendrych.

Zeman podle Fendrycha sklouzl k projevu, jaký přednáší občanům při svých cestách po krajích. Znovu zmínil terorismus, znovu ho spojil s uprchlickou vlnou a znovu zkritizoval ty, kteří uprchlíky „vítají“. Fendrych k tomu poznamenává, že uprchlíky nikdo nevítá, jen se snaží řešit humanitární krizi, která mohla vypuknout např. na Balkáně. Povinnost pomoct lidem prchajícím před válkou a terorem zakotvují už Ženevské konvence. Vyzval také delegáty, aby stavěli nemocnice a školy ve zničených zemích a pomáhali přímo na místě. To pravděpodobně ostatní politici dobře vědí i bez Zemana.

Celý komentář naleznete zde.

„Pokud Zeman chtěl být mermomocí provokativní (ani na to ovšem neměl), mohl světu navrhnout, ať jsou dohody o uprchlících zrušeny či přepracovány, ať svět couvne o 68 let zpátky. Nikdo by však pro to nezvedl ruku, můžeme tušit,“ doporučil Fendrych,

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…