Masakr: Rusko a Asad drtí Aleppo. Utrpení civilistů je nezměrné, zaznívají výčitky vůči Putinovi

23.11.2016 12:14

Syrské město Aleppo je již několik let symbolem utrpení válčící země. V poslední době ale o město rozdělené mezi provládní síly a rebely vzplály ještě tvrdší boje než doposud. Lidskoprávní pozorovatelé bijí na poplach, po útocích totiž prý začínají čím dál častěji umírat i civilisté.

Masakr: Rusko a Asad drtí Aleppo. Utrpení civilistů je nezměrné, zaznívají výčitky vůči Putinovi
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc.
Popisek: bojovníci fronty al Nusra

Jen za poslední týden mělo v Aleppu zemřít téměř 150 civilistů. Je to vyvrcholení dvou měsíců krutých bojů, které začaly, když síly podporující prezidenta Bašára Asada zahájily útok na východní část města, ovládanou povstalci. Od té doby mělo v této části města zemřít minimálně 800 lidí.

„Je to vyhlazovací válka,“ cituje britský The Guardian lékaře působícího ve válečné oblasti na východě Aleppa. Před bombardováním, kterému oblast čelí, není podle něj už kam uniknout. „Všechno je dneska jejich cílem. Člověk, strom, skála. Všechno je tu ničeno s tichým souhlasem OSN,“ říká lékař.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Na východě města se mělo ocitnout bez domova téměř milion lidí, mezi nimi 100 tisíc dětí. V oblasti jsou zničeny také všechny nemocnice. „Už nevím, co mám dělat,“ zoufá si Stephen O'Brien, hlavní humanitární expert OSN v oblasti.

Narůstající oběti dávají lidskoprávní organizace do souvislosti s ofenzivou vlády prezidenta Asada, podporovaného Ruskem. To podporuje Damašek intenzivně poslední rok a pozorovatelé se obávají další eskalace konfliktu poté, co nedávno zakotvila u syrských břehů ruská letadlová loď.

V Aleppu mezitím dochází ke scénám typickým pro nejkrutější válečné časy. Internetem například koluje video, na kterém příslušníci civilní obrany zachrání z trosek rozbombardovaného domu živou dívku.

 

Heroes from @SyriaCivilDef rescue a girl from clutches of death, following airstrike today in besieged Maysar neighborhood of #Aleppo. pic.twitter.com/63YqxdzLjH
— Kenan Rahmani ???? (@KenanRahmani) 22. listopadu 2016

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…