Máslo může být před Vánocemi za 70 korun. Ano, 70. Podle šéfa Madety dost pravděpodobně

10.09.2017 16:24

Poptávka po másle je u lékáren Madeta oproti minulému roku dvojnásobná. Podle ředitele firmy Milana Teplého může máslo stát před Vánoci až 70 korun.

Máslo může být před Vánocemi za 70 korun. Ano, 70. Podle šéfa Madety dost pravděpodobně
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. ročník Krojovaných slavností na senátní půdě ve Valdštejnské zahradě zaměřený na prezentaci kraje moravského Slovácka

Cena másla v posledních měsících atakuje rekordy. Největší vliv podle šéfa Madety Teplého má vliv cena smetany. Kilogram smetany je v současné době za 89 korun, což představuje více než dvojnásobný nárůst meziročně. „Zhruba od začátku prázdnin se potýkáme s nedostatkem smetany, a to nejen my, ale i ostatní mlékárny. Poptávka po Jihočeském másle je v meziročním srovnání zhruba dvojnásobná. Kromě tuzemských odběratelů projevili zájem o 30 tun másla měsíčně i ve Vídni. Veškeré máslo, které vyprodukujeme, ale putuje výhradně do českých obchodů, žádné neexportujeme,“ řekl Teplý ČTK.

Šéf Madety si myslí, že cena másla se může dostat až na 70 korun za 250 gramů v období před Vánoci. Cenu v daném období ovlivní zejména tradice pečení vánočního cukroví. Teplý očekává, že po Vánocích cena poklesne a ustálí se na 45 korunách.

  • Celý článek čtěte ZDE.

Na zdražování smetany má ale vliv i globální situace obecně. Spotřeba mléčných výrobků totiž roste i v zemích, kde se tradičně tolik nekonzumovaly, jako například v Číně. „Cena smetany jde nahoru, protože je o ni velký zájem, protože je velký zájem o máslo a o tučné výrobky obecně, roztočila se spirála. Světové ceny dělají komoditní trhy v mlékárenském oboru, což je Nový Zéland, který větší část mléka exportuje. Záleží, jestli je na Novém Zélandu sucho, či není, podle toho mají hodně mléka, nebo nemají. Čím víc toho pustí do trhu, tím to tlačí cenu dolů. A na druhé straně je poptávka: čím víc se daří v Číně, lidé mají víc peněz, kupují víc mléčných výrobků, tím je odbyt větší,“ uvedl pro ČTK ředitel závodu firmy Madeta v Plané David Fajfr. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…