Máte byt, nechcete riskovat, pronajmete na krátko. Ale Bartoš vás donutí. Už je řev

03.11.2023 9:10 | Monitoring

Na hraně ústavnosti? Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) chce dostupnost bydlení v Česku posilovat pozicí nájemního bydlení. Chce zamezit tomu, aby pronajímatelé vydávali nájemní smlouvy na krátko, řetězily je a snižovali si tak riziko. Na sociálních sítí vzbuzují tyto plány silně kritické ohlasy, připomíná se doba socialismu a Bartoše nazývají „komunistou nerespektujícího osobní vlastnictví“. Padaly však i ostřejší výrazy.

Máte byt, nechcete riskovat, pronajmete na krátko. Ale Bartoš vás donutí. Už je řev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Jedním z cílů zákona o podpoře bydlení, na němž Bartoš pracuje, je právě zvýšení dostupnosti. V rámci něj chystá zásah do volnosti uzavírat nájemní smlouvy na byty. „Myslím si, že situace bydlení se v posledních letech v Česku zhoršuje. Ve finále ale není jiná možnost, jak zlepšit dostupnost bydlení v Česku, než změnit poměr mezi vlastnickým a nájemním bydlením. Je tu stále problém, že pronajímatelé vydávají pouze roční nájemní smlouvy a řetězí je,“ uvedl Bartoš pro Seznam Zprávy.

„Máme data, a to i ze strany pronajímatelů, že ideální je pro ně dlouhodobý platící nájemce, těch je naprostá většina. Přesto je v tuhle chvíli, byť pro to není žádný objektivní důvod, milion lidí, kteří mají smlouvu kratší než dvouletou,“ dodal k prvotnímu návrhu, který má upravit podmínky pro nájmy, tedy i smlouvu na krátkodobý pronájem do tří let. Ten má být možné uzavřít jen dvakrát po sobě, pak má přijít smlouva delší, nebo na dobu neurčitou.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Jednoleté smlouvy mají podle Bartoše ještě jednou velkou nevýhodu vůči nájemníkům, a to je možnost majitelů reagovat na inflaci, aniž by museli dodržovat tříleté ochranné pásmo, během kterého je možné zvýšit cenu maximálně o dvacet procent. „Za pomoci smlouvy pouze na rok se prakticky restartuje tato doba, která umožňuje v rámci zdražování velkou svobodu,“ uvedl Bartoš. Zároveň dodal, že chce, aby se pronajímatelé byli schopni domoci práva: „My chceme nejistotu na straně pronajímatele snížit doopravdy a ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti zavést rozkaz k vyklizení. A cílem je, aby v případě neplatičů byl ten člověk do dvou měsíců od zahájení řízení o vyklizení pryč.“ Nový zákon o podpoře v bydlení by mohl začít platit nejdříve za dva roky. 

Bartošem představované změny v nájemních smlouvách, které by nájemníkům poskytly jistotu dlouhodobějšího nájmu, přijdou mnoha lidem na sociální síti X už přes čáru a volají po právech vlastníků nemovitostí.

„Co třeba důvod osobního vlastnictví! Tak je ten byt můj anebo je nájemníka anebo státu? Kdy se z protikorupčního aktivisty stal komunista nerespektující soukromé vlastnictví?“ reaguje Tomáš Roud na vyjádření ministr Bartoše, že pro spolehlivost většiny nájemníků nevidí pro krátkodobé smlouvy důvod.

Jiní Roudovi napsali, že nevidí ve změnách problém, pokud stát zároveň usnadní podmínky pro vystěhování do 2 měsíců problémových nájemníků. „Osobní vlastnictví není přece univerzální argument. Když mi patří firma, tak také podnikám na trhu, který se řídí nějakými pravidly,“ zazněl jeden z názorů.

Ani to není pro Roudu řešením, naopak upozorňuje na další rizika. „Ještě dva měsíce budu platit nájemníkovi teplíčko, vodičku apod.? Mezi tím mi vystěhuje linku a zdemoluje, co může. Když nezaplatím letenku, neletím. Když nezaplatím nájem, nebydlím. To až bude platit, ať je smlouva na dobu neurčitou,“ zdůraznil.

Za zmíněné změny poměru mezi vlastnickým a nájemním bydlením se do ministra pro místní rozvoj opřel Libor Podhola zaměřující se na investice do nemovitostí. „Pirát Bartoš chce pronajímatelům zkroutit ruce, aby suplovali roli státu a poskytovali dlouhodobé nájemní smlouvy. Jejich současnou nevýhodnost pro pronajímatele prý vyřeší zkrácením řízení o vyklizení bytu. Mysleli jsme to dobře, ale dopadne to jako vždy?“ uvádí.

Jde podle něj o věci na hraně ústavnosti. „Nakládání s vlastním majetkem, má být omezováno jen v nejnutnějších případech… Bude-li zákon kvalitní, změna mi v zásadě nevadí, ale obávám se, že to bude již tradičně paskvil,“ dodává Podhola.

Podle něj nejde Bartošovi primárně ani tak o to nabídnout lidem dlouhodobě neobsazené byty, z nichž některé majitelé nepronajímají, ale o to zásadně zdanit prázdné byty. „Ta snaha už tu jednou byla,“ upozornil.

„Vlády, především ty levicové se snaží zalíbit každému. Samy na to nemají, tak to za ně musí dělat někdo jiný. Volební hlasy se pak jen hrnou. Za čas je však i to málo. Jednou nám ty byty seberou, nebo zregulují nájmy tak, abychom je už nechtěli vlastnit. Otázka času...“ upozorňuje Podhola diskutéry, kteří vítají konec krátkodobých smluv a nové „normální legislativní podmínky srovnatelné se všemi zeměmi západní Evropy“.

Také podle Blanky Březinové takových podmínek potížisté zneužijí. „Můžete mi někdo vysvětlit, jak toho cíle dosáhne rozkaz k vyklizení?“ reaguje na Bartošova slova o tom, že chtějí „nejistotu na straně pronajímatele snížit a zavést rozkaz k vyklizení, a cílem je, aby v případě neplatičů byl ten člověk do dvou měsíců od zahájení řízení o vyklizení pryč“. „Pokud je někdo potížista, tak to využije. A to nemluvím o tom, že od PM rozsudku je k fyzickému vyklizení ještě hodně dlouhá cesta,“ podotýká.

„Toto je přesně důsledek stavu, kdy se oprávněný reálně nedomůže ochrany svých práv. Škoda, že politici nechtějí vidět skutečnou příčinu, proč se vlastníci bytů zdráhají byty pronajímat,“ dodává Březinová. Někteří pronajímatelé bytu si nad vývojem situace povzdechli s tím, že začnou uvažovat o tom, že radši nechají byt prázdný. „Za těch pár korun, co mi to měsíčně vydělá, mi to přestává stát,“ uvedla například komentující Petra.

„Ten kretén asi nikdy nic nepronajímal,“ popustila uzdu svým emocím přispěvatelka do diskuse vystupující jako Haninka nad zdůvodněním Bartoše, že většina nájemníků je spolehlivá a krátké smlouvy již proto nemají svá opodstatnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ehm ..............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 03.11.2023 11:39:26
vždyť je úplně mimo. Zbytečné ministerstvo, zbytečný ministr. Pokud někdo neplatí nájem, tak musí být možnost ihned ho vystěhovat. Dole budou čekat st. stěhováci a dovezou povedené nájemníky do ubytovny nějakého ministerstva, ať se o ně tedy stará stát. Když tam můžou být ubytovaní zadarmo uprchlíci, tak snad ta možnost musí být i pro české občany.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…