Máte tu korupci a kriminalitu, říkají prý německé firmy. A často jdou na Slovensko

11.04.2013 7:11

Česká republika ztrácí atraktivitu pro německé investory. Píše o tom IHNED.cz. Podle serveru nás dotahuje především Slovensko. Němcům vadí neřešené problémy, a to zejména korupce a kriminalita.

Máte tu korupci a kriminalitu, říkají prý německé firmy. A často jdou na Slovensko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanec v laboratoři

Česko je, jak píše IHNED.cz, nejvíce atraktivní zemí ve střední a východní Evropě pro německé investory. Dříve to prý byla téměř automatická věc. Jenže Česko neřeší hlavní problémy a náskok už téměř zmizel.  "Slovensko je velmi blízko, spíše to je o statistickém výpočtu, že je Česko na prvním místě," říká Hannes Lachmann k výsledkům průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Atraktivita Česka a Slovenska je tak z pohledu německých firem prý téměř srovnatelná.

Letos se situace podle výsledků navíc ještě zhoršila

Server IHNED.cz dále píše, že v tuzemsku se stále nedaří zlepšit několik hlavních problémů, které německým firmám vadí. "Jsou to všechno staří známí," dodává k problematickým bodům Lachmann z ČNOPK. Nejhůře hodnocená je hlavně oblast korupce a kriminality.

"Letos se situace podle výsledků navíc ještě zhoršila," doplnil Lachmann. Kritizována je také nízká transparentnost při zadávání veřejných zakázek, slabá efektivita státní správy, ale prý i problém politické stability či vymahatelnosti práva, píše IHNED.cz.

Co německé firmy v Česku oceňují

Němečtí investoři si naopak cení produktivitu, kvalifikaci a vzdělání zaměstnanců. Chválí si i fakt, že ČR je v EU. Mezi pozitivně hodnocené patří i vysoká kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů. Podle IHNED.cz zástupci komory upozorňují, že již brzy hrozí akutní nedostatek odborných pracovních sil. Důvodem je podle analýzy hlavně demografický vývoj a slabý zájem o střední školství a učňovské obory. Potřeba jsou prý hlavně lidé, kteří mají strojírenské a další technické vzdělání. "Musí se s tím nyní něco udělat. pokud se tento vývoj nezmění, za pět let se skutečně může stát, že tu nebudou lidi," řekl Pavel Roman ze společnosti Bosch. Žádný skleněný dům s manažery tu HDP neudělá," dodal Roman.

Průzkumu, ze kterého komora vychází, se zúčastnilo zhruba 180 firem. Průzkum naznačuje, že česká ekonomika prý bude stagnovat. Německé firmy svoje vyhlídky ale vidí s větším optimismem. Investice letos sice sníží, ale proti loňsku chtějí nabírat víc nových zaměstnanců. Píše IHNED.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…