Matěj Stropnický nabízí ukrajinským uprchlíkům svůj zámek. „Kdysi tam byl lazaret, tohle taky zvládne“

25.02.2022 16:33

Ukrajincům prchajícím ze země napadené Ruskem nabídl pomoc s ubytováním v Česku bývalý předseda Zelených a neúspěšný sněmovní kandidát za ČSSD Matěj Stropnický. Politik na svém zámku v Osečanech, kde žije spolu s partnerem, nabídl místo až pro 20 osob. Jmenoval, že už se jednou jeho zámek osvědčil jako lazaret, takže „uprchlíky taky zvládne“.

Matěj Stropnický nabízí ukrajinským uprchlíkům svůj zámek. „Kdysi tam byl lazaret, tohle taky zvládne“
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Z Ukrajiny po útoku Moskvy utíkají z míst bojů před ruskou armádou, která má v zemi na svědomí již několik zabitých civilistů včetně dětí, tisíce lidí. Lze předpokládat, že se v dalších dnech budou chtít dostat i do okolních zemí s tím, jak se válečná fronta přibližuje do centra ukrajinského hlavního města, na jehož předměstí již probíhají tvrdé střety.

Na Ukrajině od včerejšího večera platí všeobecná mobilizace, a zatímco tak na hranicích evropských států odcházejí muži podléhající branné povinnosti na Ukrajinu s vědomím, že budou muset narukovat, z druhé strany jsou na mnoha ukrajinských hraničních přechodech kilometrové fronty zejména žen a dětí, které se naopak ze země snaží uprchnout.

Maďarsko, Polsko i Slovensko již avizují, že jsou na uprchlíky připraveni. Česko podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) čeká, že přijme tisíce uprchlíků.

Pokud by se jednalo o více než 5 tisíc lidí, plánuje Ministerstvo vnitra kvůli uprchlické vlně aktivovat nouzový stav a určitou část Ukrajinců by pak mohly přijmout i hotely či ubytovny.

Skončit by však uprchlíci z Ukrajiny mohli i na zámku – právě tuto možnost totiž nastínil bývalý předseda Zelených a neúspěšný kandidát do Sněmovny za ČSSD Matěj Stropnický.

Stropnický na svém zámku v Osečanech, kde žije spolu se svým partnerem Danielem Krejčíkem, nabídl Správě uprchlických zařízení Ministerstva vnitra zdarma ubytování až pro 20 osob.

„Místnosti jsou k dispozici ihned a na týdny, třeba i na několik měsíců, bude-li to nutné. Vaření každý sám, domácí zvěř ne. Zámek fungoval jako lazaret za rakousko-pruské války v roce 1866, takže uprchlíky taky zvládne,“ komentoval s připojením svého kontaktu ve zprávě, na niž mnozí rychle reagovali, a již během chvíle byla všechna nabídnutá místa pro Ukrajince hledající ubytování zarezervovaná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…