Matěj Stropnický vysekl poklonu československému prezidentovi Edvardu Benešovi. V Mnichově 1938 prý předvedl geniální tah. Zato Andrej Babiš…

29.07.2016 22:18

Předseda Strany zelených Matěj Stropnický poskytl obsáhlý rozhovor Hospodářským novinám, obsáhle se vyjádřil nejen k politické situaci v zemi v páteční příloze Ego!. Nikoli poprvé zdůraznil, že se nepovažuje za příslušníka zlaté mládeže. Prozradil také, že se názorově vlastně v lecčems shoduje se svým otcem, ministrem obrany Martinem Stropnický. Tatínek je prý jen umírněnější.

Matěj Stropnický vysekl poklonu československému prezidentovi Edvardu Benešovi. V Mnichově 1938 prý předvedl geniální tah. Zato Andrej Babiš…
Foto: zeleni.cz
Popisek: Matěj Stropnický

Hned v úvodu prozrazuje, že se s otcem Martinem Stropnickým (ANO), současným ministrem obrany, v řadě věcí v podstatě shoduje. Syn má prý jen místy názory o něco radikálnější než otec. V jedné věci se ale zásadně liší. „My se trochu lišíme v názoru na Andreje Babiše. To je jednoznačná věc. Střet zájmů, který Babiš v politice má, se také projevuje…,“ konstatuje Matěj Stropnický.

Zdůraznil, že si nikdy nepřipadal jako dítě v balvlnce. Rodina se i kvůli otcově diplomatické práci po Českou republiku často stěhovala a mladého Stropnického trápilo, že si vlastně nestihne na žádné škole udělat pořádné kamarády, s nimiž by mohl o víkendu „pařit“ na chatě. Jako dítě a mladistvý to vnímal jako mnohem důležitější, než to, jestli si může rodina koupit často nové auto nebo má peníze na jiné věci.

Celý rozhovor naleznete zde

„Myslíte si, že zlatá mládež nastoupí do Literárních novin za 10 tisíc korun na měsíc a pět let se živí tímhle způsobem? Já jsem vypadl z bytu, jak jsem nejdřív mohl. V osmnácti už mě tam nikdo neviděl. A od té doby jsem se prostě živil sám. Vystudoval jsem dvě vysoké školy a dělám práci, která je z mého pohledu ve veřejném zájmu, protože chci dělat něco prospěšného pro společnost. Pojďme to laskavě odlišovat,“ žádá.

Mělo to ale i své výhody. Když neměl tolik kamarádů, měl čas hodně číst. Pročetl např. Paměti Václava Černého, ale stranou jeho pozornosti nezůstaly ani spisy historika Františka Palackého. Právě skrze rozsáhlou četbu se prý formoval dnešní politický postoj Matěje Stropnického, jenž reprezentuje důraznou zelenou levici.

Stropnický také prozrazuje, že se obejde bez drtivé většiny spotřebičů. Nemá prý ani ledničku a zná řadu lidí, kteří se bez ní také obejdou. „Pračka, myčka, lednička do určité míry usnadňují život. Ale člověk se podle mě nechá snadno věcmi zotročit. Když máte příliš mnoho spotřebičů, pořád je musíte opravovat, vyměňovat, nahrazovat novými. Nechci se stát jejich otrokem. Je mi to strašně vzdálené,“ říká. Modernímu světu např. vyčítá, že se přežírá a umírá kvůli tomu na infarkty a civilizační nemoci.

Nakonec prozradil, že inspirativním politikem pro něj byl druhý československý prezident Edvard Beneš. Ačkoli by se mohlo zdát, že vzory hledal v revolucionářích jako Fidel Castro, Stropnický tuto tezi odmítá s tím, že realita Castrem nastoleného politického režimu je problematická. Naproti tomu Edvard Bebeš byl demokratický politik, který o mnoha věcech hodně přemýšlel. Ukázalo se to prý i v mnichovské krizi roku 1938.

„Mě fascinuje, jak to měl Beneš vždycky strašně dobře promyšlené. Jsem v tom hodně ovlivněný knihou historika Jana Tesaře Mnichovský komplex. To je podle mě pohled, který postupně v dějinné interpretaci Beneše převáží. Beneš prostě vsadil na to, že nacismus prohraje. Že demokratický svět nad ním zvítězí. Přestože to v okamžiku Mnichova mohlo vypadat jinak, byl to ve skutečnosti naprosto geniální tah. Beneš byl člověk, který podle mě ze všech našich politiků 20. století nejvíc sledoval skutečně veřejný zájem. A podřizoval tomu i svou vlastní pověst. V tom je pro mě třeba inspirací,“ uzavírá politik rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…