Matematik z MeSES Levínský: Otevírat kluby je předčasné. Ale co naděláme?

31.05.2021 20:05

Vláda na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu uvolnila některá opatření dříve, než původně počítala. Především otevření nočních klubů a diskoték je předčasné, upozornil pro iROZHLAS.cz matematik a člen Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) René Levínský. Naštěstí je podle něj ale v Česku pokles epidemie takový, že by se kvůli velkému rozvolnění neměla epidemická situace zhoršit.

Matematik z MeSES Levínský: Otevírat kluby je předčasné. Ale co naděláme?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bar, ilustrační foto

Babišův kabinet od pondělí 31. května otevřel vnitřní prostory restaurací, sauny, wellness, kluby nebo herny. Povinnost testů i nadále zůstává. Podle matematika a ředitele Centra pro modelování biologických a společenských procesů máme jediné štěstí, že tak prudké rozvolnění přišlo dostatečně pozdě na to, aby nebylo nebezpečné.

Původní zdroj ZDE.

„Podařilo se solidně dobrzdit. Rychlost očkování je tak vysoká, že i když se otevře, tak by to nemělo pokles epidemie ohrozit, jen zpomalit. Stále ještě lidé omezují své kontakty,“ říká Levínský, člen skupiny odborníků MeSES, kterou nechal dnes již bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger coby poradní orgán resortu rozpustit.

„Otevírat noční kluby je v této chvíli sice naprosto předčasné, ale pokud nejsou naši politici schopní napsat pandemický zákon tak, aby bylo možné noční kluby uzavřít, tak co naděláme,“ doplnil.

Původně vláda plánovala otevřít dosud uzavřené provozy v následujících dvou týdnech. Verdikt Nejvyššího správního soudu ji však donutil k urychlení rozvolnění, i přestože mohlo být podle odborníků otevření nočních podniků riskantní.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …