Maturity budou mít jednu úroveň. Klaus zákon podepsal

02.11.2012 15:05

Maturity budou mít v příštích dvou letech jen jednu úroveň obtížnosti, povinné předměty zůstanou namísto plánovaných tří dva. Novelu v pátek podepsal prezident Václav Klaus, oznámil jeho mluvčí Radim Ochvat. Ke změnám přistoupilo ministerstvo školství po letošních problémech při jednotných zkouškách dospělosti.

Maturity budou mít jednu úroveň. Klaus zákon podepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Kdyby Klaus novelu neschválil, značně by se zkomplikovala příprava maturit v příštím roce. Do 15. listopadu totiž středoškoláci odevzdávají přihlášku k maturitě a musejí vědět, podle jakých pravidel budou zkoušky skládat. U povinných předmětů si budou moci studenti vedle češtiny vybrat mezi matematikou a cizím jazykem, tak jako dosud. Nepovinné předměty budou také jen dva. Po letošní kritice hodnocení písemných prací, které opravovali externí hodnotitelé najatí maturitním centrem Cermat, se hodnocení slohů vrací zpět na školy.



Změnit se mají také možnosti odvolání ke krajskému úřadu nebo ministerstvu školství. Studenti mají mít nově na odvolání 20 dní místo dosavadních osmi nebo pěti dní. Ministerstvo má nově řešit pouze odvolání vůči výsledku dílčí zkoušky formou didaktického testu, který má být nadále vyhodnocován centrálně. Přijaté změny mají státní maturitu a její organizaci zlevnit, podle ministra školství Petra Fialy o 50 milionů korun ročně, tedy o pětinu.

Stávající řešení má být pouze dočasné. Do roku 2015 by měly být schváleny koncepční změny v podobě státních maturit, které chystá expertní komise. Třináctiletá příprava maturit stála přes 1,4 miliardy korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…