Mazánku, máš tu VZP pod kontrolou? Další hovory Béma s Janouškem

22.03.2012 7:32

Díky odposlechům telefonických hovorů mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a lobbistou Romanem Janouškem si mohou občané udělat představu, jak probíhá údajně transparentní výběrové řízení na ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Padají věty jako „Máš to pod kontrolou, mazánku?“ a o pár hodin později už celý proces pod kontrolou lobbisty zřejmě je.

Mazánku, máš tu VZP pod kontrolou? Další hovory Béma s Janouškem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) si zřejmě chodil pro rady k lobbistovi Romanu Janouškovi a neobracel se na něj v maličkostech. Ptal se ho např., koho by mohli udělat ředitelem VZP. Vyplývá to s odposlechů telefonických hovorů, které zveřejnila MF Dnes. Tyto odposlechy pravděpodobně pořídila BIS.

Máš to pod kontrolou, mazánku?

Bém si telefonoval s Janouškem a ptal se ho, zdá má pod kontrolou tehdy právě probíhající výběrové řízení na ředitele VZP. Když se dozvěděl, že ne, apeloval bývalý primátor na svého „pomocníka“, aby se do procesu co nejdříve vložil.  

Bém: Probíhá výběrové řízení na ředitele VZP Praha a střední Čechy. Máš to nějak pod kontrolou?

Janoušek: Ne, nemám.

Bém: Tak zavolej Markovi Šnajdrovi (náměstku ministra zdravotnictví – pozn. red.) a zavolej Horákovi (šéfovi celé VZP – pozn. red.). V úterý je nějaká výběrová komise, a to už je hodně rozjetej vlak a brzdit ho bude strašně složitý.

O pár hodin později si oba muži volají znovu a Janoušek bývalému primátorovi hlásí dobré zprávy. Stačí, aby Bém zaškrtl dva preferované kandidáty ze seznamu uchazečů, a jeden z nich se nakonec ředitelem VZP stane.

Za zmínku stojí, že Bém v rozhovoru oslovuje Janouška velmi familiárně – mazánku. S médii se ovšem oba aktéři odmítají bavit. Bém na adresu odposlechů uvedl pouze tolik, že je považuje za nedůstojné a perverzní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…