Média: Podřežu ty ukrajinské svině, plakal muž s mrtvou ženou v náručí. Putinovy zbabělé krysy se schovávají za ženy a děti, zaznělo z Kyjeva

17.07.2014 9:55

Britský deník Independent přináší očité svědectví z obléhaného Doněcku, kde momentálně probíhají mezi povstalci a ukrajinskou armádou ostré boje. Od začáku operace zahynuly desítky civilistů. Rebelové však podle posledních informací přecházejí do protiútoků.

Média: Podřežu ty ukrajinské svině, plakal muž s mrtvou ženou v náručí. Putinovy zbabělé krysy se schovávají za ženy a děti, zaznělo z Kyjeva
Foto: youtube.com
Popisek: Převoz zraněných po bombardování sídla vzbouřenců v ukrajinském Luhansku

Anketa

Kdo nese nejvíc viny za rozbouřenou situaci na Ukrajině?

6%
91%
hlasovalo: 17943 lidí

„Juri sbírá střepy z rozbitého okna a poté bezmocně buší pěstí do stěny. Dívá se přitom do tváře své zemřelé exmanželky, která leží v místnosti. Vedle ní je další oběť ukrajinské antiteroristické operace, její dospívající sestra,“ přibližuje novinář Harriet Salem z listu Independent sugestivním způsobem místo zkázy. „Tíha situace dolehla na rodinu Petrovských plnou vahou. Kromě obou žen zahynuli po sobotním bombardování i jejich rodiče. Juri je velmi rozrušen a cedí mezi zuby, že podřeže ukrajinským bastardům krky," pokračuje Salem v popisu situace.

Rodina Petrovských patří mezi oběti finální fáze ofenzivy ukrajinské armády, která hodlá dostat města Luhansk a Doněck z područí povstalců. Obě strany konfliktu jsou podle Salema v posledních dnech mimořádně aktivní a tříměsíční nadvláda rebelů nad územím kolem obou výše zmíněných měst je vážně narušena. Těžké boje jsou hlášeny z beprostředního okolí obou největších měst, rakety dopadají přímo i do jejich center.

Celý článek v angličtině čtěte ZDE.

„Luhansk, který má přes 400 000 obyvatel, vypadá dnes spíš jako město duchů. Většina obchodů je zavřená. Minimum otevřených obchodů stahuje okenice ihned poté, co lidé opouštějí v odpoledních hodinách ulice ze strachu z dalších útoků. Většina domů na předměstí zeje prázdnotou, protože si z těchto míst udělaly obě strany válečné bojiště,“ informuje Salem z Luhansku.

„V úterý po dalším bombardování zemřelo ve městě Snižném vzdáleném asi 20 km od hranic s Ruskem 11 jeho obyvatel. Obytné i administrativní bloky zasáhlo šest těžkých střel v časných ranních hodinách. U trosek domu postává bývalá sestra v důchodu a nemůže uvěřit, co ji potkalo za neštěstí: V jedné vteřině jsem ztraila vše, co jsem celý život budovala,“ zaznamenává Salem pro čtenáře denku Independent chmury sniženských obyvatel.

Je obtížné se orientovat v situaci na bojišti rozprostírajícím se na mnoha desítkách čtverečních kilometrů. Rebelové i ukrajinská armáda využívají těchto zmatků beze zbytku a vzájemně se obviňují z útoků. Jak však Salem podotýká, „mezinárodní organizace jsou ve svém názoru za jedno a společně volají po okamžitém klidu zbraní a ukončení operací v oblasti městských aglomerací, kde trpí stovky tisíc civilistů“.

Jestliže pro nezávislé pozorovatele je složité určit hlavního viníka, který má na svědomí desítky zemřelých civilistů, tak známý ukrajinský voják a bloger Dmitrij Tymčuk má jasno. Ve svém včerejším shrnutí píše, že „Rusko se snaží, seč mu síly stačí, podporovat povstalce pomocí dodávek zbraní i dalších vojáků“. Tymčuk dále uvádí, že většinu povstalců tvoří kriminálníci a drogově závislí, kteří by bez zbraní a jasné koordinace z ruské strany nebyli schopni tak dlouho odolávat profesionálně vedené ukrajinské operaci.

„Rebelové vsadili na očekávanou zbabělou taktiku a stáhli se do obytných čtvrtí, kde se mohou skrývat za civilisty. Jejich záměry slaví úspěch. Pro antiteroristické jednotky je téměř nemožné v takové situaci zasáhnout pravé cíle, aniž by neohrozily životy civilistů. Zbabělí povstalci jednají přesně dle pokynů Vladimira Putina. Troufají si pouze tehdy, když jsou jako krysy ukryti za zády nebohých žen a dětí. Putinovi předci se musí obracet v hrobě, když vidí hanebné chování svého potomka," nebere si Tymčuk servítky.

celý článek Dmitrije Tymčuka v angličtině najdete ZDE

Podle posledních informací přímo z bojiště se povstalci odhodlali k protiofenzivě. V některých oblastech na rusko-ukrajinských hranicích dostali ukrajinské vojáky do neřešitelné situace. To se týká zejména hraničního přechodu v Izvaryne, kde jsou ukrajinští vojáci beznadějně obklíčeni. „Za posledních 24 hodin zahynulo podle našich zpráv 11 našich vojáků," prohlásil na tiskové konferenci v Kyjevě mluvčí bezpečnostní rady Andrej Lysenko. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…