Média lynčují Věci veřejné, rozčílil se Jarolím. Vinný Bárta by měl odejít

12.03.2012 18:23

Před volbami do poslanecké sněmovny to byla právě dnešní nejmenší vládní strana Věcí veřejné, která nejvíce mluvila o boji s korupcí. Dnes se ovšem sama otřásá korupčním skandálem. Soud s jejím faktickým šéfem VV Vítem Bártou i další budoucnost partaje hodnotí místopředseda strany Tomáš Jarolím.

Média lynčují Věci veřejné, rozčílil se Jarolím. Vinný Bárta by měl odejít
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Tomáš Jarolím

Manželka poslance Bárty místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová v minulosti prohlásila, že její muž je faktickým šéfem nejmenší vládní strany a měl by se jím stát i formálně místo Radka Johna, aby se odstranila zbytečná dvojkolejnost. Její slova jsou dokonce zaznamenána na nahrávce, kterou si v prvním týdnu sporu s Bártou vyslechl soud. Místopředseda VV Tomáš Jarolím však něco takového rezolutně popírá.

Vyběhl bych s každým, kdo by mi říkal, co si mám myslet. Klidně i s Klausem

"Vít Bárta je pro mě kolega a partner, ale nepředstavuje stranu Věcí veřejné," řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. "Vít Bárta byl jmenován koordinačním manažerem strany. Je to bezesporu vynikající manažer, ale absolutně se vyhraňuji proti tomu, že by nám Vít Bárta říkal, co máme nebo nemáme dělat, nebo co si myslet. Vyběhl bych s každým, kdo by mi říkal, co si mám myslet, s Vítem Bártou, Radkem Johnem nebo prezidentem Václavem Klausem."

é

Média Věci veřejné lynčují

Jarolím má také za to, že média Bártovu kauzu účelově zkreslují, aby měly o čem psát. Mluví dokonce o lynči celých Věcí veřejných. Přitom soud s Vítem Bártou se prý týká jen Víta Bárty a ne VV jako celku. To je jen konstrukce, kterou si vytvořila média a teď jejím prostřednictvím stranu lynčují. To, co se děje v soudní síni, považuje Jarolím za korektní, to, co se děje mimo ni, už ne.

Politik si v této souvislosti posteskl, že by bylo dobře, kdyby média věnovala podobné množství prostoru kauze Mostecké uhelné společnosti, kde hrozí, že Česko přijde o miliardy. Kdyby nebylo soudu s Bártou, novináři by prý neměli o čem psát. Moderátor Martin Veselovský opáčil, že kauze MUS média věnovala také prostoru dost.

Bárta někomu pokazil plány. Teď pyká

Hned v úvodu pořadu Jarolím Bártu nezpochybnitelně podpořil. V soudním sporu s poslanci Kristýnou Kočí a Jaroslavem Škárkou věří jak jemu, tak lidem, kteří dnes stojí na jeho straně. Vede ho k tomu přesvědčení, že soud je jen vyvrcholením kampaně vedené proti Bártovi, která začala ještě v době, kdy byl ministrem dopravy. Jarolím má za to, že coby ministr šlápl Bárta někomu na kuří oko a teď za to pyká.

Pokud bude odsouzen, měl by Bárta složit mandát

„Informace, které možná ani nezazněly u soudu, ukazují na to, že to jsou důsledky jeho dřívějších kroků. Je to důsledek toho, co Vít Bárta udělal ještě v pozici ministra dopravy. To, co se děje teď, je jen důsledek jeho tehdejšího vystupování v pozici ministra,“ uvedl místopředseda VV.

To však nemění nic na tom, že souhlasí s výrokem vicepremiérky Karolíny Peake, která Víta Bártu vyzvala k odstoupení z pozice šéfa poslaneckého klubu, pokud výrok soudu první instance vyzní v jeho neprospěch. Jarolím by byl i proto, aby Bárta v případě negativního výroku soudu prvního stupně odevzdal poslanecký mandát.

Nešel jsem do politiky kvůli preferencím

V závěru pořadu dostal Jarolím prostor k tomu, aby popsal cestu, jakou by se VV mohly dostat ze své současné krize. Co by měly udělat proto, aby jim zase stouply preference. Jarolím uvedl pouze tolik, že VV nezbude než tvrdě pracovat. Pak už je jen na voličích, jestli nejmenší vládní straně dají důvěru. On sám prý ale nešel do politiky proto, aby honil preference.

„Šel jsem do politiky proto, abych se něco pokusil změnit, cílem politiky pro mě nejsou preference. Straně nezbude nic jiného než odvádět práci, kterou jsme voličům slíbili, a pokud nás ani tak nebudou chtít lidé volit, což je jejich právo, nevím, co bychom s tím mohli dělat,“ uzavřel místopředseda VV.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…