Média ve volbách zobrazovala ANO pozitivněji než ČSSD, ukázal průzkum

24.11.2016 18:18

České deníky a zpravodajské servery zobrazovaly říjnové krajské a senátní volby jako souboj hnutí ANO a ČSSD, a ANO ukazovaly pozitivněji než sociální demokracii. Samotného předsedu ANO a vicepremiéra Andreje Babiše ale zobrazovaly negativněji než předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku.

Média ve volbách zobrazovala ANO pozitivněji než ČSSD, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovali odborníci z Univerzity Karlovy pro Nadaci Open Society Fund Praha. ANO vyhrálo krajské volby ve většině krajů. Výzkumníci z Fakulty sociálních věd UK analyzovali zmínky o stranách a politicích v denících Blesk, Mladá fronta Dnes (MfD), Právo, Lidové noviny (LN) a Hospodářské noviny (HN) a na serverech Aktuálně.cz, iDNES.cz, Lidovky.cz a Novinky.cz v období čtyř týdnů před krajskými volbami a prvním kolem senátních voleb a jednoho týdnu po krajských volbách. Celkem se zabývali zhruba 16 000 výpověďmi o 740 politických aktérech, polovina zmínek se týkala jen deseti stran či politiků.

„Předvolební zpravodajství bylo výrazně prezentováno jako boj ANO versus ČSSD a jako personifikovaný souboj Andreje Babiše s Bohuslavem Sobotkou,“ uvedl vedoucí výzkumu Tomáš Trampota z Fakulty sociálních věd UK. ANO a ČSSD byly nejčastěji zmiňovanými stranami a nejvíce zmiňovanými politiky byli Babiš, prezident Miloš Zeman a Sobotka. Zemanovi se média podle analýzy věnovala kvůli kauze související s Ferdinandem Peroutkou, ale i kvůli snaze Zemana vstupovat do předvolební kampaně.

Z nejzmiňovanějších politiků byl nejpozitivněji zobrazen Sobotka, nejvíce negativně Zeman. Sobotkova ČSSD ale měla negativnější mediální obraz než Babišovo ANO. Celkově mělo nejpozitivnější mediální pokrytí hnutí Starostové a nezávislí, naopak nejvíce negativně byla zobrazena KSČM.

U MfD, LN, iDNES.cz a Lidovky.cz z mediální skupiny Mafra, kterou vlastní Babišův holding Agrofert, bylo podle průzkumu většinou patrné stranění Babišovi a jeho hnutí ANO, tvrdí autoři výzkumu. Výjimkou byly Lidovky.cz, které věnovaly nejvíce negativních zmínek prezidentu Zemanovi, ANO a Babišovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…