Mediální odborník skepticky sleduje Nečase: K té Jílkové ho vůbec neměli pouštět

13.04.2013 14:10

TÝDEN V MÉDIÍCH Při ohlédnutí za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích se mediální odborník Petr Žantovský směje tomu, jak se mnozí novináři nejnověji pozastavují nad obsazením postů v ÚSTR. A za hrubou politicko-mediální chybu považuje to, že premiér Petr Nečas přijal pozvání v pořadu České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou.

Mediální odborník skepticky sleduje Nečase: K té Jílkové ho vůbec neměli pouštět
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Změnám ve vedení Ústavu pro studium totalitních režimů patří první ohlédnutí Petra Žantovského za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích. „Mě velmi zaujalo, jaké vášně se kolem toho rozpoutaly. A vyvolává to u mě jednu docela zásadní otázku. Mám pocit, že čeští novináři si málo všímají toho, že mnohé podobné instituce mohou sloužit dvojímu účelu. A to jednak jako studijní ústav, nebo politická instituce. A tato vznikla jako politická a celou svoji existenci se jako politická chová,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Připomíná, že ÚSTR byla do vínku vložena správa archívu bezpečnostních rozvědek, což je také politický akt, který vymyslel a realizoval tehdejší ministr vnitra Ivan Langer. „A ten si také dosadil do čela lidi, kterým důvěřoval. Ať už do Rady paní Kavalírovou nebo mladšího bratra Marka Bendy, Patrika, nebo do čela ústavu pana Žáčka, který byl jeho dlouhodobým spolupracovníkem. To bylo jasné politikum a mají pravdu ti, kteří říkají, že to je politická věc,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Také NKÚ povede strojní konstruktér s učitelkou biologie a chemie

„Mě rozesmává, jak se mnozí novináři pozastavují nad obsazením postů v takové instituci nebo třeba i v Nejvyšším kontrolním úřadě,“ poukazuje mediální odborník na nedávná jmenování Miloslava Kaly do čela NKÚ a Zdeňky Horníkové jako jeho zástupkyně. „Nikoho nezarazilo, že pan Kala je svou profesí strojní konstruktér a paní Horníková bývalou profesí učitelka biologie a chemie. Jejich kvalifikace pro řízení NKÚ není jistě odborná, ani jeden z nich není ekonom nebo účetní. Jsou to lidé jmenovaní politicky a politicky budou působit,“ míní Petr Žantovský.

Politicky působil i Daniel Herman s pedagogickým a teologickým vzděláním jako ředitel ÚSTR. „Byl ve štábu pana Švejnara, někdejšího prezidentského kandidáta, působil také na ministerstvu kultury za Václava Jehličky. Když si to dáme dohromady, vyjde nám, že i pan Herman byl politická volba. Ostatně na jeho tiskovce po odvolání vystupovala velice aktivně jeho spolupracovnice paní Pajerová, a o té si jistě nikdo nemyslí, že je nepolitická bytost. Vždyť její jediná kvalifikace k čemukoli je nějaká politická zkušenost, byť tedy pochybná, ale to už je věc názoru,“ poznamenává mediální odborník.

S Pavlou Foglovou žádný čistě odborný duch do ÚSTR nepřichází

Stejné to bude i s jeho nástupkyní Pavlou Foglovou. „Mnohé zarazí, odkud se vzala tato bývalá ředitelka Českého centra v Polsku. Přece od předsedkyně Rady ÚSTR paní Šustrové. Když se podíváte, což žádný kritik paní Foglové neučinil, na prezentaci paní Foglové na stránkách Ústavu, tak tam vidíte politickou kvalifikaci paní Foglové včetně společné fotografie s paní Šustrovou z jakési akce ve Varšavě. Tvářit se, že s paní Foglovou přichází do čela Ústavu nějaký čistě odborný duch, je jen nalhávání, protože je to politické obsazení,“ zdůrazňuje Petr Žantovský.

Další zajímavostí uplynulého týdne bylo to, že premiér Petr Nečas přijal pozvání do pořadu České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou. „Mě strašně pobavilo, když pan premiér srdceryvně prohlašoval, že ODS za své vlády nezvýší odvody a daňovou zátěž živnostníků. A že ODS je tedy na rozdíl od ČSSD, která ústy Jana Mládka prohlásila živnostníky za parazity, ten velký advokát živnostenského stavu a středních vrstev. Tak to se velmi směji, když se podívám na stále rostoucí přímé i nepřímé daně,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Topolánek mával Modrou šancí, ale věděl, že ji ODS nikdy nesplní

Považuje to za zábavné a u ODS už docela tradiční. „Koneckonců Mirek Topolánek mával před volbami v roce 2006 sešitem Modrá šance, ale mezi čtyřma očima dával později k lepšímu, že věděl, že ODS tu Modrou šanci nikdy nesplní. Já si myslím, že to je v řádu věcí, které v ODS panují od odchodu Václava Klause z čela v roce 2002. Někteří teď už docela otevřeně tvrdí, že to je mrtvá strana, pan premiér a předseda ODS to popírá, tak se nechme překvapit,“ říká mediální odborník.

Víc než to, že se premiér stylizoval do role ochránce živnostníků, což je dnes běžné, že politici neříkají pravdu a nikoho to už nepřekvapí, ho zarazilo, že premiér pozvání do pořadu přijal. „Kdybych byl jeho poradce nebo šéfka jeho sekretariátu, tak bych mu to nikdy nedoporučil, ba dokonce možná nedovolil. A to proto, že tam neměl protivníka. Měl tam prvního místopředsedu ČSSD pana Haška, a ne předsedu Bohuslava Sobotku,“ upozorňuje Petr Žantovský.

To je stejné, jako kdyby v pořadu vystoupil prezident

Navíc je přesvědčen, že tento formát pořadu není určen jako duel nejsilnějších postav na politickém hřišti, ale jako tématická rozprava za účasti diskutujících, co mají k dané oblasti co říct, a lidí z publika. „A tam prostě premiér nemá co dělat. To je stejné, jako kdyby tam vystoupil prezident. To je hrubá politicko-mediální chyba Nečasova týmu a pokud je obklopen lidmi, kteří mu tohle dovolují či doporučují, tak se skoro nedivím, že jeho vládnutí není tak úspěšné, jak by si možná sám představoval,“ kritizuje Petr Žantovský lidi z Nečasova okolí.

A na závěr si všímá startu portálu, jenž cílí na pravicové voliče. „Dva dny poté, co pan Hájek rozjel svůj kontrarevoluční web, jak sám říká, tak spustili lidé z okolí ODS portál, který se jmenuje Pravý břeh. Stojí za ním pánové Ondřej Ryčl a František Cerha. U druhého jmenovaného se přes google dostanete třeba i na stránky pražského gymnázia PORG a tam čtete o panu Cerhovi větu, že v současnosti pracuje v ústředí politické strany, není však psáno které,“ podotýká Petr Žantovský.

A dává to do kontrastu s tím, že na stránkách Pravého břehu se lze dočíst, že tento portál nemá žádnou spojitost s žádnou politickou stranou. „Tak to je trošku problém, když se nám lže hned od začátku. Mělo by se přiznat, že pan Cerha pracuje ve štábu ať už ODS, TOP 09, Svobodných, to je úplně jedno, ale bylo by to věrohodné, čisté a čtenář by věděl, do čeho jde. Takhle je hned na začátku obelhán, a tudíž to v něm může vyvolat bariéru nedůvěry o obsahu, což by byla možná škoda,“ poukazuje mediální odborník na to, jak se dá čtenář vodit za nos.

Jeho informaci však pro ParlamentníListy.cz popřel sám František Cerha. Ten vysvětlil, že Žantovský vycházel ze zastaralých informací, neboť jeho životopis na stránkách PORG pocházel z roku 2009. V té době Cerha skutečně pracoval v hlavní kanceláři ODS, ale nyní zde již více než tři roky nepůsobí. 

Navíc i vznik tohoto portálu je podle Žantovského příkladem toho, jak je v Česku pravice vždy druhá. „Je to vidět i v tom webovém prostředí. Pravicový portál a je jedno, kdo za ním stojí, se rozhýbal dávno poté, co je na světě Deník Referendum, který je silně levicový, a řada dalších portálů. Navíc v tuto chvíli to ve mně vzbuzuje dojem, že to je diskvalifikováno hned na počátku tou vstupní lží,“ myslí si Petr Žantovský a nezamlouvá se mu ani načasování rozjezdu tohoto portálu.

Pro pravici jde už o pozdní honění mediálního bycha

„Tenhle portál měl být na světě nejpozději po posledních parlamentních volbách v roce 2010, kdy se ustavila údajně pravicová vláda, aby vysvětloval principy pravicové politiky. Ale vláda se spolehla na to, že jsou v ní samí mediální géniové a všechno vysvětlí sami, nebo naopak že se žádným vysvětlováním nebudou vůbec zdržovat. To je totiž nejjednodušší a nejpohodlnější. Tu mediální stránku pravicová koalice absolutně podcenila a nyní jde už o hodně opožděné dohánění tohoto restu,“ uzavírá Petr Žantovský ohlédnutí za uplynulým týdnem v médiích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …