Měl na něj radši hodit dort! Osobnosti komentují útok na Klause

05.10.2012 12:04

MF DNES uspořádala anketu, ve které se zeptala stovky občanů z celé České republiky, co si myslí o chrastavském airsoftovém atentátu na prezidenta a jak se dívají na znevažování prezidenta. Sportovci, umělci, podnikatelé i další lidé odpovídali velmi rozličně.

Měl na něj radši hodit dort! Osobnosti komentují útok na Klause
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Velmi radikálně se vyjádřil například fotograf z Pardubic Pavel Šmíd. Podle něj měl Pavel Vondrouš raději hodit prezidentovi na hlavu dort, tím by jej prý zesměšnil mnohem víc. „Znevažování všech institucí je podle mě krok vpřed,“ myslí si. Podobně smýšlí například i brněnský aktivista Matěj Hollan: „Znevažování prezidenta mně osobně nevadí, sám si současného prezidenta nijak nevážím.“

Zajímavou sondu do prezidentské duše předestřel psycholog Jan Lašek: „Je pravděpodobné, že pan prezident jako osobnost se specifickými rysy sebepohledu v incidentu mohl spatřit historicky tragický moment, i když k tělesné újmě nedošlo,“ soudí.

Většina dotázaných však znevažování prezidentské autority kritizovala. „Znevažování autority prezidenta musí přece vadit každému, je to zástupce země u nás i ve světě,“ vyjádřil se bývalý hokejista Pavel Richter. Autoritu hlavy státu obecně obhajovali spíše respondenti z řad sportovců nebo podnikatelů, naopak umělci se o ní vyjadřovali spíše pochybovačně a neuctivě. Názor, že prezident se znevažuje především sám, mezi nimi dominoval.

Ohledně hodnocení chrastavské „střelby“ někteří zastávali názor, že se skutečně o atentát jednalo. „Jestliže na hlavu státu vytáhnu zbraň, je to atentát,“ říká plzeňský architekt Jan Soukup. Naopak Režisér Břetislav Rychlík poznamenal, že pokud by se o atentát jednalo, byl by prezident už po smrti.  

Sládek jihlavského pivovaru Jaromír Kalina se pak vyjádřil pregnantně: „Pan profesor Klaus sklízí to, co zasel. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…