Měla honit mafiány, místo toho prý špehovala konkurenty ABL

12.03.2012 6:52

Inspekce vypátrala, že informace, s kým si vlivní lidé volali a kde se v tu chvíli pohybovali, opatřovalo na zakázku více policistů. Nešlo tedy o ojedinělé selhání jednoho důstojníka, ale pravděpodobně o systém na špiclování lidí.

Měla honit mafiány, místo toho prý špehovala konkurenty ABL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Bárta, bratr Víta Bárty a bývalý ředitel ABL

Jedna z vysoce postavených kriminalistek Kateřina Varvařovská si opatřovala výpisy hovorů manažerů firmy konkurující ABL. Skandál kolem nelegálního špehování telefonátů politiků, soudců, vysokých státních úředníků či právníků se tak rozrůstá.

Dosud se vědělo jen o detektivovi z Varnsdorfu Marianu Hudcovi, který pořídil výpisy hovorů desítek osobností – například předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského či spolupracovníků prezidenta Klause, třeba Ladislava Jakla.

MF Dnes nyní zjistila, že stejně jako Hudec opatřovala výpisy hovorů i elitní kriminalistka Kateřina Varvařovská. Ta léta pracovala na protimafiánském útvaru ÚOOZ, pak přešla na kriminálku krajského ředitelství Středočeského kraje.

„Nechci o tom mluvit, potřebuji si oddychnout,“ řekla Varvařovská. Inspekce ji stejně jako Hudce obvinila ze zneužití pravomoci.

Vyšetřovatelé na ni přišli tak, že se podívali, zda tytéž lidi jako Hudec nešpehoval ještě někdo. Případně, zda nelustroval čísla, na která volaly Hudcovy oběti.

A ze zadání inspekci vyšlo jméno Kateřina Varvařovská. „V rozporu se zákonem vyžadovala výpisy hovorů pražských podnikatelů,“ řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Podle informací, jež přinesla Mf Dnes, policistka opatřovala výpisy hovorů manažerů bezpečnostní agentury SSI. Jedná se o společnost, která konkuruje firmě ABL. Tu vlastnil Vít Bárta z Věcí veřejných a řada politiků VV přišla do strany právě z této firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…