Memorandum o lithiu není závazné a vymahatelné, ujišťoval v ČT Jurečka

31.01.2018 22:59

Lithium u severočeského Cínovce by měl těžit stát – oznámil po jednání kabinetu premiér v demisi Andrej Babiš. Dodal, že memorandum mezi státem a australskou společností European Metals Holdings považuje za neplatné. Ministra průmyslu Tomáše Hünera pak pověřil, aby nezávaznost dokumentu se zmíněným investorem vyjednal. „Lithium není politická kauza s cílem poškodit sociální demokraty,“ řekl v pořadu Události, komentáře člen hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Leo Luzar (KSČM). „Memorandum o lithiu není závazné,“ ujišťoval Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Memorandum o lithiu není závazné a vymahatelné, ujišťoval v ČT Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Marian Jurečka by se o kauze Lithium nerad vyjadřoval jako o jednoznačné politické záležitosti. „To opravdu nechci tvrdit. Já jsem přesvědčen o tom, že těžba cenných nerostů je i odborná věc pro budocnost,“ uvedl.

„Já to vidím jako ekonomickou záležitost,“ navázal na jeho slova Leo Luzar, podle kterého je důležité zachovat lithium naší republice. Jako politický podraz hnutí ANO na ČSSD, jak se dnes o záležitosti vyjádřil Milan Štěch v pořadu Interview na ČT24, to Luzar nevnímá. „Hnutí ANO si před volbami spíše uvědomilo vážnost situace, kterou se pokusilo zachránit, a přistoupilo tak na náš návrh svolat mimořádnou schůzi sněmovny k této problematice. KSČM vyvolalo schůzi, která byla před volbami,“ zopakoval.

Negativní dopady z memoranda pro Českou republiku podle Jurečky být nemohou. „Když jsme to projednávali na vládě, tak z právních analýz, které byly k dispozici, bylo jednoznačné, že memorandum není právně závazné pro Českou republiku, tudíž není ani vymahatelné. Je opravdu důležité, aby si český stát řídil otázku těžby cenných nerostů a výtěžek z této těžby byl použit pro občany České republiky,“ řekl a dodal, že v programu KDU-ČSL navrhovali, aby zde vznikl speciální fond, kdy tyto peníze budou soustředěny na klíčové věci, jako je důchodová reforma.

Podle Luzara ale rozporuplné údaje, které zaznívají v průběhu této kauzy, svědčí však o tom, že situace ještě není vyjasněna. „Uzavírat memorandum na základě tak starých smluv bylo velmi naivní a pro Česko velmi nebezpečné,“ uzavřel s tím, že to je ten základní problém, který vedl současného ministra průmyslu Tomáše Hünera, aby se pokusil dodatkem nebo smluvně řešit problémy této historické smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…