Merkelová: Dlužíme mnoho nevinným uprchlíkům, kteří se nyní musí vypořádávat se složitou situací

28.07.2016 13:52

Německá kancléřka Angela Merkelová předstoupila před novináře, aby se vyjádřila k nedávným útokům ve spolkové zemi. Pravidelně předstupuje před média až koncem léta, ale vzhledem k aktuální situaci přerušila dovolenou a vystoupila nyní.

Merkelová: Dlužíme mnoho nevinným uprchlíkům, kteří se nyní musí vypořádávat se složitou situací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Úvodem se vyjádřila ke všem útokům v Německu za poslední dny. „To, co jsme zažili v Nice, vražda v Normandii, teroristické útoky v Turecku, Orlandu, Belgii... Všechny tyto teroristické útoky jsou strašlivé, deprimující. Prolomilo se civilizační tabu. K činům dochází v místech, kde se může vyskytnout každý z nás. Rodinným příslušníkům tolika obětí můžeme říct pouze to, že s nimi truchlíme, že nejsou sami a že učiníme vše proto, abychom odhalili ty, co stojí v pozadí. A musíme rozhodnout, kde jsou zapotřebí doplňková opatření. To vše dlužíme obětem těchto činů a rodinným příslušníkům,“ zmínila.

Podle kancléřky však dlužíme také mnoho vůči nevinným uprchlíkům, kteří se nyní musí vypořádávat se složitou situací. „Teroristé se vysmívají zemi, která je přijala. Je lhostejné, zda tito útočníci přišli před 4. zářím loňského roku, nebo posléze. Je to zkouška pro nás pro všechny. Je to zkouška, která se týká našeho životního stylu, chápání našeho konání. Teroristé chtějí dosáhnout toho, abychom ztráceli pohled na to, co nás spojuje, chtějí narušit naši soudržnost i ochotu přijímat lidi, kteří se dostali do tísně,“ dodala. Dle jejího názoru také zasévají nenávist.

„Již nyní je patrné, že kromě nebezpečí ze strany organizovaného terorismu se objevují noví pachatelé, kteří byli doposud nenápadní. Potřebujeme lepší systém včasného varování. Za druhé, kdykoliv to bude nutné, spolková vláda posílí personální opatření, zlepší technické vybavení,“ poznamenala také Merkelová. Zmínila také vytvoření centra pro bezpečnostní techniku, cvičení armády či zpřísnění prodeje zbraní. „S americkým prezidentem Barackem Obamou chceme posílit spolupráci příslušných složek, abychom mohli lépe analyzovat komunikaci potenciálních pachatelů,“ dodala s tím, že je nutná také spolupráce s Afghánistánem či se severoafrickými zeměmi.

„Zvládneme to. Ta nová výzva, která se popisuje výrazem islámský teror, si vyžádá nová opatření. Chceme zajistit bezpečnost pro naše občany, chceme zajistit integraci. Chtěla bych poděkovat policii, která v uplynulých dnech vykonala neuvěřitelnou práci,“ poděkovala Merkelová i občanům. „Pracujeme na tom, abychom si mohli zachovat dosavadní způsob života,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…