Merkelová má problém. Neonacisté v armádě rostou jako houby po dešti

24.02.2021 20:13

V loňském roce objevila německá vojenská kontrarozvědka v řadách Bundeswehru až o třetinu více krajně pravicových extremistů než v roce 2019. Zvýšily se i počty vojáků, kteří vůbec neuznávají německý stát vzniklý po válce, naopak počet islamistů však měl klesnout, uvádí zpráva nové německé zmocněnkyně pro ozbrojené síly Evy Höglové. Není to přitom jediný problém, se kterým se německá armáda potýká, největší obavy se ukazují v souvislosti s personální obsazeností tamních sil. Řešením má být zatraktivnění armády pro mladé a pro ženy.

Merkelová má problém. Neonacisté v armádě rostou jako houby po dešti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí
Počet neonacistů v německé armádě zaregistrovala podle serveru Berliner Zeitung tamní vojenská kontrarozvědka v mnohem vyšším počtu než předloni. Jen za loňský rok objevila mezi vojáky až 477 podezřelých z pravicového extremismu. Číslo vzrostlo až o 114 podezřelých oproti roku 2019, tehdy bylo pravicových extremistů objeveno 363.

Zdvojnásobil se i počet příslušníků Bundeswehru, kteří neuznávají současný německý stát, těch je nyní 31.

Podle nové komisařky pro ozbrojené síly Evy Höglové nárůst pravicového extremismu v německé armádě ukazuje na potřebu „vzdělání, sankcí a prevence“. Problém podle ní není jen v německé armádě, ale též u německé společnosti. Pro ni boj s extremismem prý stále je „pokračující úkol“.

Pomoci by prý mělo i posílení kontrarozvědky, která na svůj úkol nestačí. O problému se značně hovoří zejména od roku 2017, kdy bylo v několika kasárnách německé armády objeveno mnoho předmětů Wehrmachtu, které odkazovaly na nacistickou minulost Německa, objeveny byly například plakáty velebící tehdejší vojáky.

Extremismus a vyznavači neonacismu však nejsou zdaleka jediným problémem, kterému německé síly čelí. Höglová upozorňuje, že ozbrojeným silám v Německu chybí zejména personál. Někde je prý nedostatek pracovníků armády třetinový, leckde však německé stavy čítají jen poloviční obsazenost.

Obrana Německa má největší mezery ve vzduchu i ve zdravotnictví či v divizích kybernetické bezpečnosti. S náborem nových členů armády pak panuje „akutní problém“.

Pozitivní zprávou pak je akorát úbytek islamistů, těch bylo nalezeno 31, což je mnohem méně než předchozího roku, kdy jich kontrarozvědka našla v německých uniformách 77.

Kromě problémů v armádě se ve zprávě komisařky objevují i stížnosti vojáků. Ty se mají týkat například nezdravého jídla.

A text myslí i na vyznavače náboženství, v Bundeswehru mají být zřízena kaplanství i pro jiné než křesťanské věřící. Zřízena tak budou židovská a muslimská kaplanství, která budou sloužit různým složkám armády. Reaguje se tak například na to, že mezi opraváři i ženskými pracovnice je již 3 000 lidí muslimské víry.

Komisařka Höglová si bere za úkol rovněž zatraktivnění armády pro ženy a pro mladé rekruty. Aktuálně totiž průměrný věk v Bundeswehru činí 33,4 roku a vojačky tvoří armádu jen z 19 procent. Zatím se však i kvůli koronaviru noví lidé do armády nehrnou, v minulém roce se přihlásilo jen 16 430 nových rekrutů, to je ještě o 19 procent méně než v roce 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…