Merkelová má vážný problém. Tady je to černé na bílém

04.02.2017 11:22

Vysoké popularitě se těší volební lídr německých sociálních demokratů Martin Schulz. Tak vysoké, že v ní dokonce podle posledních průzkumů předčil kancléřku Angelu Merkelovou. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Merkelová má vážný problém. Tady je to černé na bílém
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Martin Schulz

Schulz prý chce ve volbách bodovat svým životním příběhem, který obsahuje i motiv napraveného hříšníka. Z nejnovějšího průzkumu vyplývá, že pokud by si mohli Němci zvolit šéfa vlády přímo, rozhodlo by se 51 procent právě pro bývalého předsedu Evropského parlamentu Schulze, píše list. Naopak stávající kancléřka a předsedkyně křesťanských demokratů (CDU) Angela Merkelová by za ním zaostala o 16 procent. Je to poprvé, co by někdo dokázal Merkelovou, která stojí v čele vlády od roku 2005, teoreticky porazit, podotýká deník.

Navíc se podle něj zdá, že ze „Schulzova efektu“ dokážou těžit i sociální demokraté: dle zmíněného průzkumu by pro ně nyní hlasovalo 28 procent voličů, což by byl nejlepší výsledek za několik let. V posledních dnech dokonce zaregistrovala nejstarší německá politická strana přes tři tisíce nových členů. To vše kvůli novému lídrovi.

List ale upozorňuje, že Schulzova aktuální popularita a vlna veřejného zájmu, kterou vyvolává jeho osobnost, je překvapivá. Nenabízí totiž žádnou očividnou alternativu vůči politice Merkelové. V klíčových otázkách, které hýbají německou politikou, se totiž s kancléřkou shodne. Ani Schulz například nechce změnit stávající uprchlickou politiku a podporuje celoevropské kvóty na přerozdělení uprchlíků. V některých oblastech prosazuje i těsnější integraci než Merkelová. Už několikrát se například vyslovil pro vznik celoevropského daňového systému a patří i k stoupencům transakční daně, píše list.

Jako vysvětlení, proč Schulz zatím u veřejnosti tak boduje, bývají uváděny autentičnost a zápal, s jakým obhajuje své postoje. Stejně tak i jeho životní příběh, jenž se už stal pevným stavebním kamenem jeho kampaně. Schulz se totiž vypracoval z nezámožných poměrů, nemá maturitu a ani nestudoval. Přesto hovoří vedle rodné němčiny ještě anglicky, francouzsky, nizozemsky, italsky a španělsky.

„Pokaždé, když jsme se někde potkali, musel jsem začít mluvit se svými spolupracovníky lucembursky, aby nám Schulz nerozuměl, ale bylo to marné,“ prohlásil šéf Evropské komise Juncker v jednom rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…