Merkelová odejde a začne cirkus. Komentátor má obavy o osud Evropy

17.03.2021 16:20

Komentátor Petr Fischer se na serveru Finmag.cz zamyslel nad odcházením německé kancléřky Angely Merkelové. Podle jeho slov místo selanky začne pěkný cirkus. „Odcházení Merkelové Evropu zabolí,“ domnívá se.

Merkelová odejde a začne cirkus. Komentátor má obavy o osud Evropy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

„Měla to být snadná výměna. Pohodové střídání stráží. Idyla. Skoro selanka. Jenže nebude. Odchod Angely Merkelové, který si kancléřka doposud organizovala přesně podle svých představ, se naopak proměňuje v politické drama. V boj o proměnu německé politiky, která dosud byla posledním konzervativním jádrem společné Evropy,“ poznamenal Fischer úvodem svého komentáře. Nástupcem Merkelové by měl být ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet. Ten je v lecčem Merkelové podobný – kopíruje její rozvážný styl,“ píše Fischer. 

A všímá si právě i toho, jak CDU v průzkumech propadá, některé agentury dokonce ukazují, že by mohla mít i pod třicet procent. 

„Vysvětlit to všechno tím, že za to může aktuální aféra týkající se i některých poslanců CDU, kteří zneužívali vládní nákupy zdravotnických ochranných pomůcek ve svůj prospěch, by bylo příliš snadné. Nejde totiž o jednorázový výkyv. Od ledna se spíš radikálně změnila nálada německé společnosti a za změnou je nespokojenost s tím, jak si Německo v pandemii vede,“ dodal. 

I přestože z českého pohledu je Německo přímo vzorovou zemí, Němci se ke své vládě stále častěji obracejí zády, konstatuje Fischer. „Trestají ji v politických hlasováních a v poslední době také stále častěji odmítají občanskou poslušnost,“ uvedl. 

Podle něj to má všechno poměrně jasnou příčinu. „Kancléřka už nemá ten drajv a sílu, jaké měla. Nedokáže vytvořit dojem, že má věci pod kontrolou. A dokonce už není schopná tak snadno a trpělivě vysvětlovat svou strategii, která podle některých dokonce ani neexistuje. Její kritika se proto často podobá kritizování české vlády, která tápe a reaguje ad hoc bez jasné představy, co dál. Kancléřka vsadila všechno na uzavírky společnosti, které uvolní až plošné očkování. To se ale právě nedaří. A kdo za to může? Angela Merkelová,“ sdělil a dodal, že Laschet je sice nová krev, ale ve veřejném prostoru působí spíš jako dinosaurus z minulého století.

„Jistě to ještě neznamená, že CDU končí, že nemá šanci vyhrát volby a pokračovat ve vládnutí. Předvolební hra teprve začíná. Boj o berlínské kancléřství ale bude daleko tužší, než se čekalo,“ uzavřel s prognózou Fischer a dodal, že odchod Angely Merkelové rozhodně nebude nuda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…