Merkelová slíbila pomoc Francii, IS prý nelze porazit slovy

25.11.2015 21:42

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem slíbila, že vyslyší žádost Francie, aby Německo projevilo větší solidaritu po pařížských útocích. Hollande v té souvislosti prohlásil, že by Německo vyslalo „velmi dobrý signál“, kdyby se více vložilo do boje proti takzvanému Islámskému státu (IS).

Merkelová slíbila pomoc Francii, IS prý nelze porazit slovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Merkelová poznamenala, že IS nelze „porazit slovy“. „Proti Islámskému státu je třeba bojovat vojenskými prostředky,“ řekla Merkelová před pracovní večeří s Hollandem v Elysejském paláci. Takový postup přitom podle ní nevylučuje nezbytný politický proces. Úkolem Německa je podle Merkelové promyslet, jak lze Francii podpořit. Nenaznačila ale, jak by se to mělo dít v Sýrii, kde Francie usiluje o vytvoření široké mezinárodní koalice proti IS.

Oba státníci dnes hovořili také uprchlické krizi

Hollande potvrdil, že Francie očekává větší zapojení Německa do boje proti IS v Sýrii a Iráku. „Pokud by Německo mohlo jít dál, byl by to velmi dobrý signál,“ poznamenal Hollande. Ani on ale nebyl konkrétnější. Média spekulují o možném nasazení německých průzkumných letounů Tornado, zatímco francouzské letectvo už přes rok podniká nálety na pozice IS v Iráku, a od září také v Sýrii, v rámci koalice v čele s USA.

Hollande ocenil ochotu Německa poslat více vojáků do západoafrického Mali, aby tak uvolnilo část francouzských ozbrojených sil pro boj proti terorismu. Merkelová je dalším z představitelů světových mocností, s nimiž se Hollande postupně setkává, aby s nimi hovořil především o dalším postupu v boji proti IS.

Oba státníci dnes ale hovořili také o uprchlické krizi, o aktuálním zhoršení vztahů mezi Ruskem a Tureckem po sestřelení ruského letounu nebo o nadcházející klimatické konferenci v Paříži.

Hollande řekl, že Evropa musí Turecku pomoci s uprchlíky ze Sýrie a dalších zemí, aby mohli přebývat blíže své zemi. „Musíme jednat, musíme jednat i na evropské úrovni,“ prohlásil Hollande. Merkelová zdůraznila, že uprchlíci utíkají před stejným terorem, jemuž čelí Evropané.

Světové mocnosti se rovněž musí zasadit o to, aby se dále nezhoršovaly vztahy mezi Ruskem a Tureckem, řekl francouzský prezident, který má ve čtvrtek v Moskvě jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Merkelová s Hollandem dnes na pařížském náměstí Republiky rovněž uctili památku obětí teroristických útoků z 13. listopadu. Merkelová tam položila růži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…