Mezi imigranty jsou zrůdy. A to je máme střílet na hranicích?! Do vyhrocené debaty u Jílkové vstoupil mediální expert

30.10.2015 12:33

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Velice zajímavé a potřebné téma. Tak hodnotí čtvrteční pořad Máte slovo Michaely Jílkové mediální expert Jiří Mikeš. Tématem byla Evropská unie a uprchlická krize. „Podle mého názoru vyhrála strana euroskeptiků. Řekl bych, že pan Polčák byl tak trochu demagog,“ zhodnotil diskuzi hned na úvod Jiří Mikeš.

Mezi imigranty jsou zrůdy. A to je máme střílet na hranicích?! Do vyhrocené debaty u Jílkové vstoupil mediální expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané v pořadu Máte slovo

Stojíme na pokraji nevratné změny Evropy, která už nebude tou, jak ji známe? Čeká Evropskou unii pád jako Říši římskou? Takové otázky vznesla hned na úvod pořadu moderátorka Michaela Jílková. Diskuze se zúčastnil europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN), za Stranu svobodných občanů Petr Mach, eurooptimista Ivan Bartoš (Piráti), překladatelka Markéta Hrbková, politolog Alexander Tomský a důchodce Miroslav Trčka.

Tomský lídr, Polčák demagog?

„Zatímco Petr Mach měl podle mne jasné názory, byl prostě přesvědčivější, Stanislav Polčák byl tak trochu demagog, strašně mlžil. Myslím si, že své straně neudělal zrovna před volbami, které brzy budou, nejlepší službu,“ zhodnotil diskuzi pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš. Za chytrého člověka, který ale zřejmě neměl tolik potřebného fundusu jako politolog Tomský, pak označil eurooptimistu Ivana Bartoše.

„Pan Tomský byl podle mého názoru naprostý lídr. Byl přesvědčivější a měl velice rozumné a jasné argumenty, které pramenily z toho, že sám emigraci zažil a také poznal lidi, kteří sem do Evropy jdou,“ míní Mikeš.

Tomský mimo jiné řekl, že evropské elity vlastně tuto uprchlickou krizi nechtějí vůbec zastavit. Povyprávěl také o své vlastní zkušenosti s migranty a o tom, že oni se na naši civilizaci dívají „skrz prsty“. Stejně jako Jiří Mikeš pak i on označil Polčáka za demagoga.

Polčák mimo jiné ukazoval odstrašující fotky, které jak řekl, dokumentují to, před čím lidé ze Sýrie utíkají. Na to se ozval diskutující z publika a sdělil mu, že podle jeho názoru, právě tito lidé mezi imigranty, kteří se valí do Evropy, možná vůbec nejsou.

Anketa

Co s členstvím České republiky v EU?

5%
95%
hlasovalo: 12257 lidí

Důchodce z lidu a zmatená intelektuálka

Mediální expert Jiří Mikeš zhodnotil i názory důchodce z Brna Miroslav Trčka a překladatelky Markéty Hrbkové, která imigraci obhajovala.

„Paní Hrbková byla tak trošku zmatená intelektuálka. Důchodce mluvil, jak mu zobák narostl, představoval hlas lidu,“ vyjádřil se na adresu muže, který uvedl mimo jiné, ať tedy přijmeme tolik uprchlíků, kolik máme bezdomovců. „Jak bychom se o tyto lidi měli postarat, když se stát nepostará ani o vlastní lidi,“ ptal se důchodce.

Tento názor vyvolala diskuze o tom, zda dát či nedat imigrantům stopku.

„Chtěla bych vidět, jak bude vypadat, pokud by měla být bez násilí,“ reagovala na diskutovanou stopku překladatelka Hrbková. Řekla také, že Evropa by se měla orientovat na to, aby dokázala zvládat své emoce a strach. „Pomůže to nejen migrantům, ale i bezdomovcům a důchodcům,“ uvedla.

Podpásovka z publika

Za velkou podpásovku považuje mediální expert Jiří Mikeš výkřik z publika, kdy jeden z diváků v reakci na to, že je pro uprchlíky potřeba dostatek financí, vykřikl, že europoslanec Mach „bere půl milionu“. „Fuj, darebáku, hanba,“ nenechala na sebe dlouho čekat odezva dalších návštěvníků.

„To je ubohost, česká zaprděnost, že někomu závidíme peníze, nebo že ho chceme zesměšnit. To si myslím, že ten diskutující z publika pěkně ujel. To si myslím, že tam vůbec nepatřilo, s problémem, o kterém se diskutovalo, to vůbec nesouviselo,“ řekl Mikeš a dodal, že se mu také nelíbilo, jak se ti, kteří mají rádi Evropskou unii a její politiku, občas trefovali i do prezidenta Zemana.

„Když se dělají ankety ohledně toho, co lidé soudí o vyjádřeních prezidenta, tak s ním 85 až 90 procent souhlasí,“ připomněl dále pro ParlamentníListy.cz Mikeš.

Na závěr zhodnotil, že celkově se mu pořád líbil. Znovu zopakoval, že euroskeptici dle jeho názoru rozhodně vyhráli.

„Byl jsem sám překvapený. Myslel jsem si, že druhá strana bude mít nějaké argumenty, kterými je zaskočí. Ale to se nestalo,“ řekl Mikeš s tím, že ohledně paní Jílkové bylo vidět, že byla dobře připravená. „Že se ta diskuze občas upřela na Česko místo na Evropu, to se dá pochopit. Jak se říká, košile je bližší než kabát. Jinak si ale myslím, že i publikum bylo dobře vybrané a mně se to celkově líbilo,“ uzavřel Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…