Mezi některými senátory se šíří strach ze zákroků policie, prozradil Láska

21.01.2015 21:20

Někdejší vyšetřovatel, advokát, pracovník agentury ABL Víta Bárty, protikorupční aktivista a dnešní senátor Václav Láska ve středečním Hyde parku České televize "zevnitř" hodnotil, jak vážně to vlastně politici myslí s bojem proti korupci. Ostře se vymezil proti hnutí ANO i proti České advokátní komoře. Skoro si prý řekl o novou žalobu. Zmínil i Miloše Zemana a Miroslava Kalouska.

Mezi některými senátory se šíří strach ze zákroků policie, prozradil Láska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

"Jako občanský aktivista jsem proti korupci bojoval deset let, ale už jsem cítil určitou únavu. Měl jsem tyto možnosti. Buď vstoupit do politiky, jít dál hlavou proti zdi, nebo rezignovat na svou snahu. Tak jsem se rozhodl, že do politiky vstoupím a budu se sám chovat tak, jak jsem to dříve po politicích chtěl. Prozradil jsem svůj majetek, vedu si deník lobbistů a podobně. Dělám to, o čem mi politici říkali, že to nejde," prozradil.

V Senátu cítím strach, říká Láska

Připouští, že občanští aktivisté také lobbují za určité zákony, ale průhledný lobbing podle jasných pravidel považuje Láska za legitimní. Bavil se s nimi např. o zakázání velkoplošné reklamy politickým stranám. Proč? Protože čím víc peněz investují strany do kampaní, tím víc jich musí získávat, a to i např. z černých či šedých zón. "Billboardová kampaň je zbytečná, dnes už lidem nic nesdělí," mínil Láska s tím, že na billboardech jde jen o pěknou fotku a o co nejkratší heslo, kterým lidem nic neřeknete.

Pravdou také je, že řada neziskových organizací žije v nemalé míře z grantů, o které soutěží, přičemž snaha o ně může ovlivnit i směřování neziskové organizace.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

V současné době prý cítí v Senátu strach z práce vyšetřovatelů. "Hodně senátorů je z komunální politiky a šíří se mezi nimi strach ze zákroků policie," prozradil dále. Říkají často, že už tak mají starostové dost práce a teď jim to někdo ještě ztěžuje. "Jejich strach ale velmi často vyvěrá z nepochopení," uvedl Láska.

Mimo strachu má prý na politiky vliv i lobbing, kterému často podléhají. Podle senátora prý není tak úplně snadné zastávat své názory z doby před vstupem do politiky i po vstupu do ní.

Strach má ale i česká veřejnost, podle Lásky je to strach z neznámého, což se ukazuje především na strachu z islámu. Politici, jimž pohasíná politická hvězda, se na této otázce snaží přiživit.

Hnutí ANO nevěřím, protože...

Vlna korupce byla v Česku odstartována za časů opoziční smlouvy. Nechce se ale příliš vyjadřovat k výrokům ministra financí Andreje Babiše, podle něhož korupce bujela především za časů expremiéra Mirka Topolánka a jeho spolupracovníka Marka Dalíka. Sám je ohledně hnutí ANO velmi opatrný, Stále ho považuje za dost nečitelné, což se ukázalo např. na komunálních volbách. V každém městě kandidovali za ANO jiní lidé, a tím lze říci, že v různých městech existují rozdílná ANO, podle čelných osobností.

Jímala ho např. hrůza, když viděl nový zákon o státním zastupitelství, za který nese odpovědnost ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková. "Na rovinu by mě opravdu zajímalo, kdo napsal paragrafy o tom, že má nejvyšší státní zástupce povinnost podávat informace ministrovi spravedlnosti. Cítím v tom určitou snahu k návratu starých pořádků," pronesl před kamerami. Zákon v této podobě by v tuto chvíli shodil pod stůl a vrátil se k nějaké nové podobě, až opadne strach politiků z vyšetřovatelů.

Čelím šikaně advokátní komory, říká senátor

Nejcitlivější místo u vyšetřování různých kauz vidí právě u státních zástupců. Oni mají v rukou poměrně velkou moc a ti, kteří by vyšetřování chtěli nějak ovlivňovat, se obrací právě na ně. Další slabé místo vidí i v České advokátní komoře, která prý může zničit svého člena, pokud si to zamane. Obratem k tomu dodal, že už proti němu komora podala tři kárné žaloby a těmito slovy si v podstatě zadělává na další. Má za to, že jeho samotného komora šikanuje, ale víc se vyjadřovat nechtěl.

Vyjádřil se i k práci pro ABL. "Pracoval jsem pro ně sedm měsíců a dodnes si to nesu jako cejch. Všichni, kdo se na mě snaží něco najít, stále hovoří jen o ABL. Nikdy jsem tam neudělal nic nemravného a nic nezákonného," zdůraznil. Během těch sedmi měsíců přišel na to, že je mu bližší práce v advokátní sféře.

DPP a prokazování původu majetku

Ve druhé polovině přišla řeč také na situaci v Dopravním podniku hlavního města Prahy, který opakovaně důrazně kritizoval. Policie v této oblasti koná spoustu práce, čelí velkému tlaku a senátor věří, že činnost dotáhne do konce.

Pár slov řekl i k zákonu o prokazování původu majetku. Podle jeho názoru bychom takovýto zákon mohli mít. On sám ale uveřejňuje svůj majetek na internetu, aby bylo zřejmé, jak se jeho majetek rozrostl za dobu působení v politice.

Zeman a Kalousek

Láska o prezidentu Zemanovi také v jednom z rozhovorů řekl, že Zeman je buran, za což se ve studiu omluvil jak prezidentovi, tak jeho příznivcům Trvá si však na tom, že prezident Zeman odpovídajícím způsobem nehájí lidská práva, vyjadřuje se neadekvátně s ohledem na svou funkci a tak podobně.

V závěru se vyjádřil i k tomu, zda se před soud dostane Miroslav Kalousek (TOP 09). Sám to nechce hodnotit, ale v obecné rovině uvedl, že u pana Kalouska policie zřejmě nezjistila žádnou nezákonnou činnost nebo k případným zjištěním ještě neshromáždila dost důkazů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…