Meziroční nárůst minimální mzdy by měl být 500 Kč po dobu tří let, domnívá se poslanec Vondrášek

16.06.2015 14:07

Navzdory hospodářskému růstu české ekonomiky skončil rozpočet státu za první kvartál roku 2015 ve schodku. Josef Vondrášek (KSČM) se pro ParlamentníListy.cz zamyslel nejen nad příčinami, nýbrž představil i vlastní návrhy změn na zlepšení výběru daní a využití ekonomického potenciálu země. Vyjádřil se ale také k navyšování minimální mzdy a neopomněli jsme zmínit ani Rožmitál pod Třemšínem, kde působí již sedmnáctým rokem jako starosta. Co jej nyní nejvíce pálí?

Meziroční nárůst minimální mzdy by měl být 500 Kč po dobu tří let, domnívá se poslanec Vondrášek
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Rožmitálu pod Třebešínem Ing. Josef Vondrášek (KSČM)

Česká ekonomika v prvních třech měsících letošního roku rekordně vzrostla, dokonce nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Co je podle vás hlavní příčinou tohoto růstu?

Česká ekonomika se za první kvartál tohoto roku opravdu „pochlapila“. Myslím, že hlavní příčinou bude úspěšná finalizace zakázek založených koncem minulého roku a pak hlavně výkon automobilového průmyslu, kdy pro růst jeho výkonnosti jsou na trhu stále příznivé podmínky. Pokud tuzemský a především zahraniční trh automobilů dává prostor a široká struktura subdodavatelů je schopna pružně reagovat, je třeba příležitost využít. To se daří.

Na druhou stranu český rozpočet skončil v dubnu ve schodku 400 milionů korun. Meziročně si hospodaření pohoršilo o 27 miliard a na vině jsou především vyšší výdaje. Kde je podle vás chyba a jak ji napravit?

Meziroční pohoršení hospodaření vlivem vyšších výdajů, které se projeví v počátku hospodářského roku, může být důsledkem nezaplacení závazků minulého hospodářského roku do data jeho ukončení. Výdaje na konci roku jsou nižší, než se plánovalo. Je možné se tím chlubit, ale bohužel to výdajově zatíží rok následující.

Vzhledem k tomu, že takové malé město, jako je náš Rožmitál pod Třemšínem, má propad příjmů z rozpočtového určení daní v porovnání s rokem 2014 za pět měsíců dva miliony Kč, což celorepublikově odhaduji na více než pět miliard Kč, je otázkou, co se těmi 27 miliardami Kč meziročně navýšených výdajů spolu se zadrženými pěti miliardami Kč patřících do rozpočtů obcí „léčí“.

Domníváte se, že současné vláda dostatečně využívá situaci, kdy ekonomika roste?

Jsem přesvědčen, že současná vláda se snaží využít období, kdy ekonomika roste, snaží se „zalepit“ staré resty z minulého období, ale (jak je vidět na financování obcí) nestačí to. Když vezmu skutečnost, že polovinu propadu příjmů obcí z RUD reprezentuje DPH a druhou polovinu daně fyzických a právnických osob, vyvstává otázka: Jak se nám daří vybírat daně?

Nedomníváte se, že by měla nyní vláda s ohledem na budoucnost více šetřit?

Samozřejmě že by měla vláda šetřit, ale nejdříve se musí vše vyrovnat a pak začít s „čistým stolem“. Šetřit tím, že něco nezaplatím a platbu přesunu na příští období, není řešení. Doufejme, že se tempo ekonomiky udrží a stav „čistého stolu“ brzy nastane.

Kde vidíte největší úspory vlády a kde naopak podle vás může získat více financí?

Nejvíce financí utíká vládě ve výběru daní. Poctiví platí, ostatní se jim smějí a z valné části jsou schovaní u pražských finančních úřadů, které nemají šanci je prověřit. Jak je možné, že podnikatel, který podniká jen na Rožmitálsku, má FÚ v Praze? Finance mizí i v daňových rájích. Uspořit může vláda hlavně na státních zakázkách, kde se dělá za ceny nesrovnatelné s cenami, za které realizují své zakázky obce. Hlídat vše musejí i ministerstva, přes něž jdou obrovské objemy finančních prostředků. Velké úspory stále vidím v sociální oblasti. Platíme tisíce „nemakačenků“ a firmy, které dnes zdárně vytvářejí pracovní příležitosti, nemohou sehnat člověka, který by chtěl pracovat.

Vláda slibuje nárůst příjmů zlepšením výběru daní. Již příští rok plánuje zavést například elektronickou evidenci tržeb. Podpoříte její přijetí? Proč?

Elektronická evidence tržeb už tu měla být dávno. Věřím, že postupem času dojde ke zlepšení výběru daní, ale je třeba tuto evidenci zavádět postupně a citlivě. Podpořím rozumné zavádění elektronické evidence.

Aktuálním tématem je opětovné zvýšení minimální mzdy. O jakou částku by ji nyní zvedla KSČM a jaká je podle vás reálná cílová částka, o niž lze minimální mzdu v tomto volebním období zvýšit? Přece jen vláda slibuje její každoroční navyšování.

KSČM určitě není proti zvyšování minimální mzdy, ale zatím není názor na cílovou částku. Některý pracovník je za 5 tis. Kč/měs. drahý, jiný je za 30 tis. Kč/měs. pro firmu výhrou. Osobně si myslím, že by meziroční nárůst minimální mzdy měl být 500 Kč po dobu tří let.

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO jsou často kritizováni za snahu zlikvidovat malé a drobné podnikatele. Vidíte to podobně? A jak se tomu eventuálně budete snažit zabránit?

U Andreje Babiše a u hnutí ANO lze kritizovat leccos (kdo nic nedělá, nic nezkazí), ale kritizovat je za snahu zlikvidovat malé a drobné podnikatele je velmi krátkozraké.

Jste nejen poslanec, ale od roku 1998 také starosta Rožmitálu pod Třemšínem. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Ano, jsem už 17. rokem starostou krásného Rožmitálu pod Třemšínem. Být tak dlouho starostou v barvách KSČM není obvyklé. Některá období byla složitější, ale já vždy zastával názor, že jsme tu pro lidi a kvůli práci pro ně. Že tu nejsme kvůli líbivé politice, která občanům nic nepřinese, ale proto, aby se stále zlepšovaly podmínky pro jejich spokojené žití. To se nám doposud daří. S poměrně velkou nedůvěrou ovšem vzhlížím do budoucna. Běží nové finanční období EU a finance nikde. Zrušení Regionálních operačních programů také není podle mého názoru správným krokem. Nový Integrovaný regionální operační program toho venkovu moc nenabízí a venkov na to doplatí. Katastrofou je absence finančních zdrojů na rekonstrukce a modernizace místních komunikací. Při vyjednávání v Bruselu se asi zapomnělo na velký problém České republiky – vylidnění malých obcí.

Pro letošní rok jste sliboval přitvrdit v jednání proti chátrání zámku. Jaké konkrétní kroky lze očekávat v praxi? Kde chcete vzít finance na rekonstrukci?

Na základě havarijního stavu objektu zámku v Rožmitále pod Třemšínem stavební úřad přijal následující opatření.

a)      Rozhodnutím ze dne 8. 11. 2014 pod č. j.: 2851/2014/STAV nařídil vlastníkovi stavby, kterým je společnost TRINITY COOP, s. r. o., se sídlem Spálená 81/6, Praha 1, provedení nutných zabezpečovacích prací na stavbě zámku v Rožmitále pod Třemšínem č.p. 1, spočívající v zamezení přístupu všem nepovolaným osobám do bezprostředního okolí zámku a vnitřních prostor.

b)      Rozhodnutím ze dne 30. 1. 2015 pod č. j.: 3295/2014/STAV-7 stavební úřad nařídil vlastníku stavby pořízení projektové dokumentace pro provedení nezbytných úprav s termínem do 31. 8. 2015 a pro zpracování stanovil tyto podmínky:

Vlastník stavby předloží stavebnímu úřadu projektovou dokumentaci stavby, ve které budou navrženy nezbytné úpravy.

–          opravu zřícené střechy části bývalého pivovaru včetně provedení střešní krytiny,

–          statické zajištění svislých nosných konstrukcí části bývalého pivovaru včetně zajištění koruny zdiva,

–          opravu narušené současné střešní krytiny menšího paláce, správního křídla, starého paláce a bývalého pivovaru,

–          opravu mostu před vstupní branou.

c)       Výzvou k provedení udržovacích prací ze dne 30. 1. 2015 pod č. j.: 49/2015/STAV-2 stavební úřad vyzval vlastníka stavby k provedení udržovacích prací ve lhůtě do 31. 12. 2015, spočívající v provedení:

–          údržby střešní krytiny (konzervace šindelové střešní krytiny a výměny poškozených částí),

–          kontrolu konstrukcí krovu,

–          opravu klempířských konstrukcí celé stavby,

–          odstranění náletových dřevin od paty zdiva celé stavby.

V případě nesplnění výše uvedeného bude přistoupeno k udělení pokuty podle stavebního zákona. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…