Michael Romancov v rádiu. Obhajoval svou petici za toleranci k uprchlíkům a tepal Zemana s Ovčáčkem

18.08.2015 18:27

V dnešním díle Dvaceti minut Radiožurnálu zpovídala Helena Šulcová politického geografa Michael Romancova. Ten stojí za peticí, která sdružuje vědce a akademiky České republiky za účelem lepší informovanosti o uprchlické krizi a následného utišení vášní, jež v souvislosti s ní v České republice vznikají.

Michael Romancov v rádiu. Obhajoval svou petici za toleranci k uprchlíkům a tepal Zemana s Ovčáčkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Romancov je potěšen reakcí, kterou výzva vyvolala. V současnosti je pod ní na 1 500 podpisů od vědců a akademiků ČR. Neví však, jak to s ní bude do budoucna. „Nevím, kolik lidí pracuje ve sféře, která byla oslovena.“ Překvapila ho ale dynamika, se kterou se výzva šíří.

„Upřímně řečeno, já si nemyslím, že tohle je výzva proti xenofobním náladám, to je výzva do akademické komunity,“ popisuje svoji petici Romancov. Je podle něj důležité, aby se diskuse účastnili i odborníci, protože právě oni mají „odbornou erudici“ na to, aby pomohli lidem pochopit, o co vlastně jde.

Strach je normální, ale ne když vás opanuje a nastane panika

„Já si myslím, že tady mělo na začátku zaznít, že v tomto případě mít strach je normální, strach je v jistém pohledu velice pozitivní emoce, nutí nás zastavit se a zamyslet se... Není ale nic horšího, než když vás strach opanuje a nastane panika,“ komentuje Romancov svoji petici.

Na tomto strachu se lze dobře svést. Žádná politická strana podle něj nevyvolává přímo paniku a obecně k ní máme ještě daleko, ale jsou tu lidé, kteří se snaží z toho strachu vytěžit co nejvíce, přičemž Romancov zmiňuje Tomia Okamuru. Rozhodně všechny demokratické politické strany selhaly ve svojí funkci.

Vyjádřil také souhlas s postupem slovenského prezidenta Kisky, který řekl Slovákům, že je nutné, aby přijímali uprchlíky. Souhlasí s ním jak jako člověk, tak i jako politolog. „To, co jsme ale slyšeli od českého prezidenta, se mi nezamlouvá vůbec, ale s tím se nedá nic dělat,“ říká Romancov a dodává, že uprchlický problém má mnoho rovin.

Řeč přijde i na Ovčáčkův výrok: „Tato aktivita pouze prohlubuje příkop mezi tzv. elitami a českou společností.“ K tomu se Romancov vyjádřil následovně: „Já panu Ovčáčkovi dlouhodobě nerozumím a nerozumím, proč si ho Zeman vybral.“ Dodal, že si myslí, že jeho petice by měla dokázat pravý opak, tedy ony příkopy zasypat.

Obecně vidí Ovčáčka jako další Zemanův pokus, kam až může zajít. Zeman si podle Romancova udělal z „České republiky rukojmí“. Ovčáčka ale prý nepotřebuje. „Miloš Zeman, když něco chce říct, říká to sám.“

Argument, že pokud jste pro přijetí uprchlíků, tak si je máte nastěhovat domů, mu přijde scestný a je podle něj důležité si uvědomit, že 1 500 lidí nás nemá jak ohrozit. Obzvlášť když si vzpomeneme na devadesátá léta, kdy jsme přijímali o desítky tisíc migrantů více.

Petice má podle něj za úkol apelovat na vědce, aby vystoupili a otevřeli diskusi s lidmi. „Já si myslím, že drtivá většina lidí neví, co je to islám, kdo je to muslim... Je rozdíl mezi muslimem z Albánie, muslimem ze Sýrie a muslimem z Indonésie,“ a to je právě to, co by měli experti vysvětlit, a utišit tak strach a paniku našich občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …