Michail Saakašvili a John McCain se opět drsně vyjádřili k otázce Ukrajiny

23.02.2015 10:35

Bývalý prezident Gruzie Saakašvili a republikánský senátor John McCain se v médiích nezávisle na sobě vyjádřili pro poskytnutí zbraní Ukrajině. McCain dokonce prohlásil, že se stydí za amerického prezidenta, protože s takovým krokem váhá.

Michail Saakašvili a John McCain se opět drsně vyjádřili k otázce Ukrajiny
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Ze nejzásadnější věc považuje současný poradce ukrajinského prezidenta Saakašvili, aby byla na Ukrajině provedena deregulace a v rámci tohoto procesu byla odstraněna přebujelá byrokracie a všudypřítomná korupce. „Pokud se tento zásadní krok nepodaří zrealizovat, zahraniční investoři se na Ukrajinu nevrátí,“ je přesvědčen bývalý gruzínský prezident, který rovněž odmítl vlastní obvinění z korupce. „Současná gruzínská vláda se mě tímto způsobem snaží pouze zdiskreditovat. Když jsem byl prezidentem země, tak byla Gruzie považována z mezinárodního pohledu za transparentní zemi, kde byla míra korupce velmi nízká,“ prohlásil Saakašvili na adresu současné gruzínské vládní garnitury.

rozhovor se Saakašvilim v angličtině máte k dispozici ZDE

S jeho jmenováním poradce nesouhlasí nejenom gruzínská vláda, ale o správnosti tohoto kroku pochybují i mnozí jiní. Tyto hlasy upozorňují, že to může vnímat ruský prezident Vladimir Putin vzhledem ke vzájemným napjatým vztahům z minulosti jako provokaci. „Myslím, že to o tady vůbec nejde. Osobně si ani nejsem vědom, že bych se tehdy vůči Rusku zachoval nějak špatně. Jednal jsem tak, jak jsem vzhledem k zájmům své země a jeho obyvatel měl jednat. Západ sice tehdy na Rusko neuvalil žádné sankce, ale díky podpoře Spojených států byla odvrácena totální válka,“ vzpomíná Saakašvili na rusko-gruzínský konflikt v roce 2008.

Současné jednání Putina dle svých slov považuje za „poněkud podivné“. Saakašvili tvrdí, že ruský prezident má tendenci se vměšovat do politiky okolních menších zemí a různými drobnými provokacemi tyto země ovlivňovat ve prospěch Ruska. Západ by dle jeho názoru měl Ukrajině poskytnout potřebné vojenské vybavení. „Zastávám ten názor, že zbraně mohou být zastaveny zase jen zbraněmi. Když je nebude mít Ukrajina k dispozici, nebude schopná zabránit další agresi ani zastavit ruskou agresi v současné době probíhající,“ vyjádřil se pro ukrajinskou televizi bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, o jehož vydání v souvislosti s vyšetřováním údajného korupčního jednání před několika dny požádala gruzínská vláda. 

Včera se k Ukrajině a ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi opět vyjádřil také republikánský senátor John McCain. Bývalý veterán z Vietnamu je přesvědčen, že údajná mírová dohoda z Minsku je pro její iniciátory Merkelovou a Hollanda neúspěchem. „Putin bude pokračovat ve válce, dokud nedosáhne všech svých cílů,“ je přesvědčen McCain. Ukrajině by dle jeho názoru měly být poskytnuty zbraně. „Oni přece nežádají, aby američtí vojáci vstoupili na jejich území. Jediné, co po nás chtějí, je to, abychom jim poskytli obranné zbraně. Bez toho se nebudou schopni bránit ruské agresi,“ vysvětloval McCain.

celé vyjádření McCaina v angličtině najdete ZDE

„Stydím se za svoji zemi i za svého prezidenta. Stejně tak se stydím i sám za sebe, že nejsem pro masakrované občany Ukrajiny schopen udělat víc,“ prohlásil emotivně McCain. Republikánský senátor dále řekl, že na východní Ukrajině operují ruské speciální jednotky, které i přes příměří pokračují ve vojenské agresi. „Země je však vystavena vedle bezpečnostní také ekonomické hrozbě. Ruský prezident Vladimir Putin nechce, aby se Ukrajina stala součástí Evropy a zatím je ve svém úsilí bohužel úspěšný. Vedle Ukrajiny ohrožuje rovněž pobaltské státy a Moldávii. Naši spojenci prožívají temnou kapitolu svých dějin,“ konstatoval McCain.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …