Michale, viděli jsme jet od hranic jenom jeden ruský konvoj... Kubal, Rožánek, Szántó a report z obou stran fronty

16.02.2022 20:37

Bedlivě sledovaná situace na pomezí Ukrajiny. Napjatá atmosféra jak v Rusku, tak na Ukrajině je více než patrná. Kyjev i západní země jsou stále skeptické k avizovanému stahování ruských vojsk z ukrajinského pomezí, jak potvrdili zpravodajové obou zemí ČT v Událostech.

Michale, viděli jsme jet od hranic jenom jeden ruský konvoj... Kubal, Rožánek, Szántó a report z obou stran fronty
Foto: Hana Brožková
Popisek: Veřejné shromáždění za mír pro Ukrajinu

„Směrem od hranic jsme potkali jeden jediný konvoj v doprovodu ruských policistů. Bylo to několik plně naložených nákladních aut, a když ruská televize ukazuje ve svých oficiálních záběrech to stahování, tak vždy tyto konvoje doprovází auto ruské dopravní policie. Směrem k hranicím jsme potkali jen jednotlivé vozy nebo menší kolony aut. Ale tam nemohu říci, jestli technika mířila na hranice, nebo do svých domovských základen,“ vyjádřil se zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek k proklamovanému stahování ruských vojsk.

Podle něj Západ je ale k avizovanému stahování stále skeptický. Zpravodaj v Událostech uvedl že, spojenci stále opakují, že tyto informace ruské strany je potřeba dobře prověřit. Podle amerického prezidenta je prý ve hře i varianta, že se nakonec Rusko pokusí na Ukrajinu zaútočit. Joe Biden prý řekl, že pokud to Rusko udělá, tak USA a jeho spojenci jsou i na tuto variantu připraveni reagovat.

Podobná rétorika zaznívala i ze strany zpravodaje ČT na Ukrajině Jakuba Szántó. „Kyjev je na tom stejně,“ podotkl. Podle něj také na Ukrajině zaznívá, že stahování budou věřit, až ho uvidí. Většina těžké techniky se prý přesouvá po železnici.

To bude podle armádních odborníků pak znakem, že to Rusko skutečně myslí vážně s tím, že bude deeskalovat současnou velmi militarizovanou situaci. „V tuto chvíli se nestahují ze společné hranice ani jednotky ukrajinské armády,“ řekl a pokračoval: „Dnes navzdory prognózám, které se objevovaly v západním tisku, nakonec k žádnému ruskému útoku, ani malému, ani velkému, nedošlo,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …