Michálek završil opoziční výstupy: Nouzový stav země potřebuje, ale ne v rukou šílence

12.02.2021 7:00

Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí kvůli epidemii koronaviru. Za nynější situace končí s nedělí. „Tato země nouzový stav nepochybně potřebuje, ale ne v rukou šílence,“ uvedl na plénu Sněmovny místopředseda Pirátů a šéf jejich poslaneckého klubu. Vládní žádost nepodpořila nakonec celá opozice.

Michálek završil opoziční výstupy: Nouzový stav země potřebuje, ale ne v rukou šílence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí

„Dnes tady máme opět prodloužení nouzového stavu a já říkám na rovinu, že ani dnes ruku nezvednu,“ oznámil Michálek v rozpravě před hlasováním o prodloužení nouzového stavu. Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) žádala o dalších 30 dnů stavu nouze, trval by tedy do poloviny března. „Čtyři měsíce totiž prodlužujeme nouzový stav a kam jsme se dostali? Dostali jsme se na třetí místo v celosvětovém žebříčku mrtvých,“ zdůraznil Michálek.

Upozornil, jak špatně Babiš provází Českou republiku bojem proti šíření koronaviru. „Pokud byste viděli a slyšeli to, co jsem viděl a slyšel já, tak pro prodloužení nouzového stavu ruku také nezvednete. Jeden z klíčových lidí řídících epidemii mi řekl, že problémy řeší pan premiér takto: Pane ministře, prostě to na někoho hoďte, vždyť víte, že takhle to probíhá. Nejednali jsme s vámi, protože jsme měli komunisty, vakcínu neřeší ministr zdravotnictví, protože to řeším já, není na opatření, protože v únoru dojdou peníze, když mi to neprodloužíte, tak zabijete lidi,“ uvedl Michálek.

„Prostě to předseda vlády řídí jako nezodpovědnou fušeřinu. Všichni kolem pana premiéra jsou někde mezi soucitem, naštvaností a zděšením,“ dodal s tím, že Babiš neví, co je pandemický zákon, protože zákony nečte. Vláda podle něj důvěru lidí, kterou získala na jaře, doslova rozmetala.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

„Tato země nouzový stav nepochybně potřebuje. Potřebují ho nemocnice a zdravotníci, před jejichž prací se hluboce skláním. Potřebují ho hejtmani a starostové, kteří řeší situaci v krajích a obcích. Ale ne v rukou šílence,“ prohlásil od pultíku šéf poslaneckého klubu Pirátů.

Vláda podle Michálka neprodloužením nouzového stavu dostane lekci, kterou potřebuje. „Vláda se musí chytit za hlavu, pokud nedostane vláda lekci a nezakročíme, zemře ještě mnohem více lidí, než když teď nouzový stav ukončíme,“ zmínil, že bude mnohem lepší, když pandemii bude řešit Ústřední krizový štáb, který ji řešit má spolu s hejtmany, a vláda jim bude poskytovat maximální a účinnou podporu. „Konec nouzového stavu neznamená, že můžeme polevit, naopak,“ zdůraznil.

Po sedmihodinové debatě pro návrh zvedlo ruku 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Pro jeho přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…