Michalik, který se nestal ministrem, navržen Pavlovi na medaili. „Sousedkou“ ze STANu

02.02.2023 10:14

Dvacátého osmého října bude prezident Petr Pavel poprvé udělovat státní vyznamenání. A poslanci vládní koalice už mu posílají návrhy. Někteří to vnímají jako nápravu a symbol „nových časů“. Poslankyně STAN Barbora Urbanová vedle tří nominací na Řád TGM a ocenění pro youtubera Kovyho navrhuje též medaili in memoriam pro vlivného člena svého hnutí a starostu své obce Dolní Břežany Věslava Michalika, kterého finanční skandály připravily o místo ve Fialově vládě.

Michalik, který se nestal ministrem, navržen Pavlovi na medaili. „Sousedkou“ ze STANu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Věslav Michalik

Prezident republiky uděluje a propůjčuje státní vyznamenání, stojí v ústavě. A poslankyně STAN Barbora Urbanová se rozhodla navrhnout Petru Pavlovi, aby letos bylo nahrazeno „mnoho promarněných příležitostí ocenit ty, kteří se podíleli a podílejí na tom, abychom stále žili ve svobodné a demokratické zemi, pro které slovo ‚hodnoty‘ není prázdné,“ jak napsala v tiskovém prohlášení rozeslaném médiím.

Podle Urbanové „všichni cítíme“, že je třeba zapomenout na promarněné roky a oslavit jmenované zachránce demokracie. O to více se prý poslankyně bude na letošní 28. říjen těšit.

Proto poslankyně STAN využívá svého práva a navrhuje pět osobností.

Na prvním místě je to Petr Pithart, který má obdržet Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Ten, jak Urbanová zdůrazňuje, je pro osobnosti, které se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv.

„Tomuto českému politikovi a vysokoškolskému pedagogovi, signatáři Charty 77, prvnímu předsedovi polistopadové české vlády v rámci federace a prvnímu předsedovi Senátu České republiky, který se jako politik i pedagog významně zasloužil o budování demokratických institucí našeho státu a zvyšování politické kultury i vzdělanosti v otázkách politiky, vyznamenání patří,“ zdůvodňuje.

Stejný řád TGM má obdržet i Daniel Kroupa, „politik a chartista“, za svou celoživotní činnost, kterou se podle Urbanové významnou měrou zasadil o vybudování moderního a svobodného českého státu.

Do třetice Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tentokrát má být udělen Jiřímu Bradymu, politickému vězni druhé světové války. Připomíná vzdělávací projekt Hanin kufřík, který propagoval po celém světě a ten se díky tomu mohl dozvědět, jak zničující je nenávist a totalita.

Čtvrtý nominovaný je znám pod přezdívkou Kovy, Medaili Za zásluhy by ale měl přebírat na občanské jméno Karel Kovář. Jako youtuber a influencer podle Urbanové přispívá k tomu, aby se mladá generace zajímala o dění kolem sebe.

Kovy vysvětluje mladé generaci prezidentské volby:

Pátým nominantem poslankyně je Věslav Michalik. Zemřelý starosta Dolních Břežan byl jejím sousedem a kolegou ze základní organizace hnutí STAN. Současně připomíná vlivného zákulisního hráče hnutí STAN jako „investora a vědce“.

Zdůrazňuje jeho přínos domovské obci, ze které prý vybudoval „české Silicon Valley“ a prosazením odvážných architektonických řešení vizionářsky posunul vnímání veřejného prostoru, který podle Urbanové do Dolních Břežan jezdí obdivovat turisté z celého světa.

Věslav Michalik patřil k zakladatelům a nejvlivnějším členům hnutí Starostové a nezávislí, předseda Vít Rakušan o něm hovořil jako o svém politickém otci.

Přesto politické kariéra někdejšího vědce a finančníka dosáhla maximálně na úroveň náměstka středočeské hejtmanky. Postup do nejvyšší politiky mu vždy zmařily finanční skandály.

V roce 2010 byl vyškrtnut z druhého místa sněmovní kandidátky TOP 09 a STAN, když se v médiích objevily informace o jeho trestním stíhání pro daňový únik ve výši desítek milionů korun.

Po volbách 2021 jej chtěl Petr Fiala jmenovat ministrem průmyslu a obchodu, ale objevilo se hned několik skandálů. Například jeho podnikání v solárním byznyse psané na rodinné příslušníky, nebo finanční toky do daňových rájů. Rovněž se zjistilo, že několik firem, kterým měl v minulosti pomoci svými kontakty, nyní v kampani podporovalo jeho hnutí.

Po několika týdnech, kdy se média plnila skandály, se Fiala rozhodl místo Michalika jmenovat veřejnosti neznámého bankéře Jozefa Sikelu.

Věslav Michalik nečekaně zemřel na inkfart vloni v červnu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem pysnej , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 02.02.2023 10:36:09
že jsem tu zelenou podrztasku nevolil,,Stydím se že komous bude na hradě,,Vivat Husák,,

|  7 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…