Migranty už nevítají s otevřenou náručí: Chorvatsko téměř zcela uzavřelo hranici se Srbskem. Brání se i Slovinsko

18.09.2015 7:51

Chorvatské úřady ve čtvrtek pozdě večer zavřely sedm z osmi přechodů na hranici se Srbskem. Během čtvrtka přišlo přes tuto hranici do Chorvatska více než 11.000 běženců, jejichž příval způsobil v zemi chaos. Prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová ve čtvrtek vyzvala ke zvýšení připravenosti chorvatské armády k ochraně hranic.

Migranty už nevítají s otevřenou náručí: Chorvatsko téměř zcela uzavřelo hranici se Srbskem. Brání se i  Slovinsko
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Toto opatření ale zatím migranty nezadrželo. Zpravodaj televizní stanice ABC News na Twitteru napsal, že v noci viděl stovky lidí, jak do Chorvatska přicházejí přes kukuřičné pole.

Podle serveru iDnes.cz je jediným hraničním přechodem, který zůstává otevřený, Bajakovo, přes který vede hlavní cesta ze Záhřebu do Bělehradu.

V obavách z přílivu migrantů přikročilo k restriktivním opatřením také Slovinsko, které nyní zastavilo veškerou vlakovou dopravu na hlavní trati z Chorvatska.

Srbsko ale s uzavíráním hranic nesouhlasí „Chceme varovat Chorvatsko a všechny další země, že uzavření mezinárodních cest je neakceptovatelné a že ochrana našich ekonomických i jakýchkoli jiných zájmů bude mít přednost,“ řekl srbský ministr pro migraci Aleksandar Vulin. Pohrozil zároveň, že pokud se tak stane, Srbsko se obrátí na mezinárodní soudy.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…