Mikuláš Minář: Lidé se ptají, kdy půjdu do politiky. Takže...

03.03.2020 9:02

Mikuláš Minář se dokonale vžil do role předáka, diktujícího politickým stranám, co mají dělat. V rozhovoru pro Forum24.cz jim opět zopakoval, jak to má být se sjednocováním, aby porazily Babiše, a pohrozil jim „obrovskou poptávkou ze strany voličů“, pokud neposlechnou.

Mikuláš Minář: Lidé se ptají, kdy půjdu do politiky. Takže...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Aňa Geislerová a Mikuláš Minář.

„Nikdo nepředepisuje, jak se mají spojovat. Měly by to provést takovým způsobem, aby měly šanci uspět,“ vzkázal. Pak ještě dodal, že to strany „musí udělat“ tak, aby nedošlo k oslabení voličských hlasů proti Andreji Babišovi.

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí

A hned v následující odpovědi hrozil dále. Redaktorka mu nahodila, že strany demokratického bloku nedávno naznačovaly, že se „něco rodí“, ale má obavy, že se tím snaží tribuna Mináře jen uchlácholit. „Říkají, že se něco rodí. Samozřejmě jsem dalek toho jim všechno věřit. Ale oni dobře vědí, že je zde obrovská poptávka ze strany voličů,“ pohrozil lidovým hněvem.

Pak varovně dodal, že lidé zjevně nejsou s politickou nabídkou spokojeni. A vzkázal politickým stranám, že se jej lidé všude neustále ptají, jestli nechce do politiky přímo vstoupit. „Je potřeba, aby stávající opoziční strany udělaly všechno pro to, aby daly lidem naději, vizi a ukázaly ochotu se nejenom do Sněmovny dostat, ale i složit vládu,“ zopakoval, co mají dělat, aby to nevzal do ruky sám.

Když si vyřídil, co chtěl vzkázat opozici, přihrála mu redaktorka výzvou, „můžete to, prosím, rozvést“, téma ohrožení České televize, kterému se věnuje v poslední době. Minář v souvislosti s volbami do Rady České televize varoval, že „pokud se tam dostanou lidi, kteří chtějí útočit na veřejnoprávní média, tak si vždycky najdou záminku. A rozhodně stoupne tlak na Českou televizi“. Navíc příští rok se bude volit dalších pět členů, a to už by takoví lidé mohli odvolat generálního ředitele Dvořáka.

„Nikdo neví, jestli a jak rychle by ho Andrej Babiš využil a zneužil,“ připustil Minář. Ale je prý nebezpečí, že by chtěl mít televizi pod kontrolou před volbami. Další „kritický moment“ prý hrozí v roce 2023, až vyprší mandát Petra Dvořáka.

Poučen z volby ombudsmana prý Minář „nechce dávat poslancům záminky“ tím, že bude jmenovat kandidáty, kteří nesmějí projít. Ale je prý zřejmé, o koho se jedná. „Díky novinářům je všeobecně známo, kdo je na koho navázaný a kdo není nezávislý,“ vzkázal do Sněmovny.

Rozhodně ale nelituje toho, co Milion chvilek rozpoutal kolem Stanislava Křečka. Účast na demonstracích prý jasně ukázala, že téma lidi pálí.

„To není jenom ombudsman, ale všech osm důležitých institucí. Všechny začínají být pod politickým vlivem a tlakem, a to je nepřijatelné,“ zdůraznil.

Když poslanci tvrdí, že volili Křečka natruc chvilkařům, jen tím podle Mináře potvrzují, že Křeček nebyl vhodný kandidát a že s jeho kritikou měl pravdu. „Že to udělali jenom proto, aby někoho naštvali. A to je určitě znevážení nejenom poslaneckého mandátu, ale také úřadu ombudsmana. Ukazuje to na naprosto nekompetentní práci,“ pokáral zákonodárce.

Je rád, že se začalo mluvit o tom, že nám hrozí „Polsko nebo Maďarsko“. I když prý nikdo neví, jestli by to u nás tak daleko došlo. „Varovné je právě to, že to působí, jako by si podle seznamu odškrtávali, která instituce jim ještě překáží a nechová se loajálně k tomu, co si přeje Andrej Babiš a Agrofert. Na každé z nich skutečně začínáme vidět, že se ty tlaky vyvíjí. To je to varovné,“ vysvětloval.

Pak mu ještě redaktorka nahrála dotazem na Marii Benešovou, ministryni spravedlnosti, o které vykládal, jak mu zkazila loňské Velikonoce. „Všichni víme, jak došlo k výměně ministryně,“ připomněl.

Benešová podle něj slibovala, že nechystá žádné zemětřesení, a najednou se chystá novela zákonů o státních zástupcích a o soudcích. To by prý nevadilo, Minář, uznává, že úkolem ministra spravedlnosti je psát zákony. Jenže toto je ministryně trestně stíhaného premiéra, což je prý něco jiného.

„Ukazuje se, že v obou případech jsou parametry nastavené tím způsobem, že posílí vliv politiků buďto na výběr nejvyššího státního zástupce, nebo na výběr soudců,“ shrnul své námitky. Zřizování „výběrových komisí“, které narušují vnitřní struktury justice a zastupitelství, je podle Mináře „trend evropských autoritářů“.

CELÝ ROZHOVOR ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …