Milan Kňažko lituje: Po roce 1989 jsme byli příliš velkorysí. Viníci měli pocítit spravedlnost

10.06.2017 21:41

Slovenský herec a politik Milan Kňažko se netají svým radikálním názorem, jak naložit s některými lidmi po revoluci 1989. „Měli jsme prosadit akt spravedlnosti, měli jsme potrestat hlavní viníky, udělali jsme chybu,“ řekl již v minulosti. Nyní v rozhovoru pro Seznam Zprávy byl konkrétnější.

Milan Kňažko lituje: Po roce 1989 jsme byli příliš velkorysí. Viníci měli pocítit spravedlnost
Foto: Jozef Hübel
Popisek: Milan Kňažko

„Musíme si říct, co to je trest. Já jsem tehdy měl na mysli nikoli trest jako akt pomsty, ale jako akt spravedlnosti. A jsem o tom dodnes přesvědčen,“ doplnil nyní svá slova Kňažko. Podle jeho názoru by někteří ti, kteří pozvali sovětská vojska a spřátelené armády, aby nás v roce 1968 už podruhé proti naší vůli osvobodili, měli dostat sto padesát let. „Po dvou třech týdnech jsme je měli pustit. Ten akt spravedlnosti by tím proběhl. Oni by si všichni uvědomili, že udělali něco špatného, že zradili tuto zemi, že se dopustili těžkého zločinu, protože dnes se najdou lidé, kteří jim stavějí busty a památná místa – těmto, promiňte, grázlům, kteří udržovali a pěstovali zvrhlý komunistický režim,“ konstatoval Kňažko.

Podle jeho slov jsme si tak stále nezvykli na to, abychom se starali sami o sebe a převzali zodpovědnost za sebe a své blízké. „Demokracie je nesmírně křehká, a když ji každý z nás nebude každý den bránit, tak se jednou probudíme v jiné zemi. Velká masa lidí čeká na to, že někomu věnují svoje hlasy, ten dostane moc a udělá to pro nás všechny lépe. Takhle na to lidé byli zvyklí. Nechce se jim převzít zodpovědnost,“ poukázal na to, že pak lidé očekávají, že to nějaký alfasamec typu Mečiar nebo Fico udělá za ně.

Kňažko v rozhovoru také uvedl, že je dobře, že jsme se před čtvrstoletím rozdělili,neboť nikdy nebyly naše vztahy tak dobré jako dnes. „A navíc způsob, jakým jsme to udělali, nám udělal v zahraničí dobré jméno,“ míní. „Máme se rádi, protože to chceme. Manželé se rozešli, a jsou z nich milenci. Úžasné. Co víc bychom si mohli přát?“ zeptal se.

Do politiky se tento populární herec již vracet nehodlá. „Už jsem nezvládal slibovat něco, o čem jsem věděl, že nesplním. Nechtěl jsem žít za státní peníze,“ řekl s tím, že nyní si musí mladí uvědomit, že je řada na nich. „Oni musí převzít zodpovědnost za svoji budoucnost. Je to dokonce jejich povinnost,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…