Miliardář Krúpa vstupuje do hry o lithium. Měla by jej těžit česká firma s průhlednou strukturou

16.01.2019 20:27

Česká společnost České lithium, která je součástí investiční skupiny Krupa Global Investments (KGI) slovenského podnikatele Pavola Krúpy, nabídla australské společnosti European Metals Holdings (EMH), že koupí její dceřinou společnost Geomet, která má licenci na těžbu lithia u Cínovce, nebo že do ní majetkově vstoupí.

Miliardář Krúpa vstupuje do hry o lithium. Měla by jej těžit česká firma s průhlednou strukturou
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Pavol Krúpa v pořadu Horké téma

ČTK to dnes řekla mluvčí KGI Barbora Hanáková s tím, že KGI je jedním z největších českých akcionářů EMH. EMH v reakci nabídku odmítla.

„Údajné dopisy o nabídce neobsahují žádné podrobnosti ohledně cenových podmínek nebo dalších okolností. Vzhledem k tomu, že tyto informace nejsou k dispozici, a s ohledem na dřívější jednání naší společnosti s KGI, EMH v tuto chvíli nepovažuje nabídku za důvěryhodnou,“ uvedla EMH ve vyjádření zaslaném ČTK. Dodala, že o této konkrétní záležitosti spolu firmy vůbec nejednaly.

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před předloňskými parlamentními volbami. Bývalá vláda pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) tehdy krátce před volbami podepsala s firmou EMH memorandum o těžbě lithia u Cínovce. Dokument se stal terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů. Loni v březnu Česko memorandum vypovědělo, premiér Andrej Babiš (ANO) ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné. Firma má však v lokalitě přednostní právo k těžbě a v přípravě na těžbu u Cínovce pokračuje.

Mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek dnes ČTK řekl, že zatím naposledy ohlásil Geomet rozšíření průzkumných prací, které byly už dříve v určitém rozsahu povoleny Ministerstvem životního prostředí, loni v září. „Jedno sestávalo z oznámení čtyř vrtů do hloubky 50 metrů a druhé 11 vrtů do hloubky 500 metrů,“ sdělil. Už loni v říjnu Machek uvedl, že nejde o oznámení, které tehdy prezentovala EMH. Ta na začátku října uvedla, že získala od českých úřadů povolení zahájit v oblasti 13 průzkumných vrtů.

„K uskutečňujícím se pracím mohu dodat, že z ohlášených a povolených 13 vrtů bylo dosud realizováno deset geologicko-průzkumných a geotechnických vrtů. S ohledem na značně nepříznivé klimatické podmínky bylo další vrtání prozatím přerušeno. Veškerý horninový materiál získaný z vrtných jader je podrobován důkladné analýze v akreditovaných laboratořích a výsledky budou využity pro další zpřesnění geologického modelu ložiska,“ řekl dnes ČTK generální ředitel Geometu Richard Pavlík.

Krúpa argumentuje, že vzhledem k ‚celosvětovým trendům a rychlosti vývoje těžby a rychlosti vývoje v oblasti těžby a využití strategických surovin‘ je třeba neprodleně uskutečnit kroky vedoucí k rozvoji projektu těžby a zpracování lithia v ČR. „V rámci veřejného zájmu považuji za nevyhnutelné, aby bylo vyhověno požadavkům českého státu a aby podle preferencí vlády ČR místní těžbu lithia realizovala česká transparentní společnost s průhlednou majetkovou strukturou,“ uvedl.

Společnost České lithium je podle KGI připravena zahájit jednání o spolupráci se státem a státním podnikem Diamo k vytvoření společného podniku či jiné formy spolupráce. „Aby byl projekt těžby a následného zpracování těžby lithia na českém území rentabilní, je třeba projekt zrealizovat v horizontu přibližně tří až maximálně pěti let,“ dodala Hanáková. Australský investor dříve uvedl, že by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022 a že za 21 let plánuje dobýt 37 milionů tun rudy.

KGI se soustředí především na aktivistické investice a využívání tržních příležitostí. Podle dřívějšího vyjádření Hanákové skupina navazuje na činnost Krúpy v rámci česko-slovenské finanční skupiny Arca Capital. Loni 28. října obdržel Krúpa vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…