Miliardové investice oranžových krajů budou občané léta splácet, píše deník

08.10.2012 11:52

Hejtmani a hejtmanky ČSSD ukázali, jak by mohla vypadat budoucí rozpočtová politika státu, kdyby ČSSD vyhrála příští volby. Průzkumy ukazují, že je to poměrně reálná možnost a investiční politika krajů pod vedením ČSSD dává tušit, že nás možná čekají roky investic za cenu velikého zadlužení. Jediný Plzeňský kraj po čtyřech letech vlády ČSSD a KSČM zůstal bez dluhů.

Miliardové investice oranžových krajů budou občané léta splácet, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Sociální demokracie kritizuje pravicovou vládu premiéra Petra Nečase (ODS) za to, že si místo škrtů nevybral raději investice, které by ekonomiku podpořily. Touto cestou šly kraje, které vedou právě oranžoví hejtmané a hejtmanky a z evropských peněz na investice opravdu došlo. Pondělní Hospodářské noviny (HN) však upozorňují, že se tak stalo za cenu miliardového zadlužení, které budou obyvatelé kraje splácet řadu let. Za evropské peníze se vylepšovaly nemocnice, ale budovala se i golfová hřiště.

Rath s Moravčíkovou zadlužili svůj kraj nejvýrazněji

Z informací od jednotlivých krajů, ale i z dat Českého statistického úřadu nebo Ministerstva financí vyplývá, že absolutně nejzadluženějším krajem se stal kraj Středočeský, pod vedením Davida Ratha a po jeho zatčení Zuzany Moravčíkové. Na jejich bedrech spočívá "sekera" ve výši téměř 3,6 miliardy. Miliardové dluhy má i kraj Ústecký, Moravskoslezský nebo Olomoucký. V posledně jmenovaném najdeme dluhy dokonce ve výši téměř 3,9 miliardy korun, ale sluší se dodat, že nemalá část těchto dluhů pochází ještě z doby vlády ODS před rokem 2009.

Za pozornost stojí ochota nebo spíše neochota, s jakou kraje informují o platech svých úředníků. Na parlamentní úrovni tepou socialisté pravicovou vládu za to, že se příliš nemá ke zveřejňování platů úředníků, své hejtmany ale jaksi zapomíná napomínat. Jediný kraj, který na požádání zveřejnil vše, co podle zákona zveřejnit lze, byl Jihočeský kraj, který vede Jiří Zimola (ČSSD). Ostatní se s různou intenzitou vymlouvají a uveřejňují jen část informací. A to se nelíbí předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. "Pokud zákon umožňuje zveřejnit platy, měly by to kraje udělat," vzkazuje svým lidem Sobotka.

Za pozornost stojí také proplácení zdravotnických poplatků. Na jejich uhrazení ČSSD nalákala voliče a před čtyřmi lety drtivě vyhrála volby v krajích. Svůj slib však oranžoví hejtmané plnili jen dva roky a zaplatili za něj tři čtvrtě miliardy korun. Jedinou výjimku představuje Středočeský kraj, který poplatky nepřestal proplácet ani po zatčení někdejšího hejtmana ČSSD Davida Ratha.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

5:00 Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

Pedagogičtí pracovníci jsou povinni „poskytovat dítěti, žáku, studentovi nebo zákonnému zástupci nez…