Milion korun, když umřete. Nabízí Putin bojovníkům ze Sýrie

30.03.2022 11:12

Rusové sice oznámili, že významně omezí válečné operace v okolí Kyjeva, ale na Ukrajině, ani v USA Kremlu příliš nevěří. Ukrajinské tajné služby upozorňují, že domnělé stažení ve skutečnosti Rusové využijí k přeskupení sil a k zahájení dalších úderů. Mezitím přicházejí zprávy, že ruská armáda dál verbuje do svých řad syrské muslimské žoldáky. Bojovníci mají na Ukrajině za Rusko bojovat za 5 tisíc liber.

Milion korun, když umřete. Nabízí Putin bojovníkům ze Sýrie
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Syrským bojovníkům se nabízí 5 000 liber měsíčně, pokud budou bojovat v první linii za Rusko ve válce proti Ukrajině, zjistila BBC.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Jeden ze syrských vojáků, který se nechal naverbovat, BBC sdělil, že nepochybuje o tom, že Rusové Ukrajinu fakticky masakrují, ale příspěvkem ve výši 5 tisíc liber současně pomáhají chudým Syřanům, mezi které se počítá. Proto se také přihlásil jako dobrovolník. Rodina prý s jeho odchodem na frontu nesouhlasila, ale nakonec se nechali přesvědčit, neboť se jim dostalo slibu, že v případě úmrtí bojovníka Rusko vyplatí rodině 37 tisíc liber.

Žold 5 tisíc liber měsíčně je v přepočtu přibližně 145 tisíc korun. V současné situaci, kdy je ruská ekonomika notně oslabena západními sankcemi, vyjde 1 britská libra na 111 Rublů, takže žold 5 tisíc liber měsíčně v přepočtu vyjde na 555 tisíc rublů.  

Pokud jde o platbu 37 tisíc liber rodině v případě úmrtí bojovníka, v přepočtu na koruny jde přibližně o 1 milion a 73 tisíc korun k tomu. Při přepočtu na rubly jde o 4,1 milionu rublů.

Syrský bojovník, který BBC prozradil, že narukoval dobrovolně, konstatoval také, že ví asi o dvou stech dalších Syřanech, kteří se za tyto peníze nechali naverbovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…