Milion sem, milion tam... Roman Šmucler vystoupil na TV Nova. Zásadně k řešení viru

31.03.2020 11:14

Už více než dva týdny bojuje Česko s koronavirem. Stav nouze trvá. O pandemii hovořil v pořadu Nova je s vámi moderátor Rey Koranteng s prezidentem České stomatologické komory Roman Šmucler.

Milion sem, milion tam... Roman Šmucler vystoupil na TV Nova. Zásadně k řešení viru
Foto: Reprofoto: Nova Plus
Popisek: Roman Šmucler.

Šmucler v pořadu na TV Nova zdůraznil hlavně opatrnost, to, aby si lidé myli ruce a abychom chránili staré lidi. „A nesmíme ztratit dobrou náladu, neděsme se,“ uvedl. 

Anketa

Kalousek je připraven na ozbrojený odpor proti Babišově vládě. Šli byste s ním?

hlasovalo: 27623 lidí

Zároveň se však také rozhovořil o zubních lékařích, kteří jsou na tom dle jeho slov velmi těžko. „S dodávkami respirátorů to bylo složité. Měli jsme třeba už zavřenou skoro polovinu stomatologie, pak přišly dodávky, podařilo se nám to všechno obnovit, teď zase je to s těmi dodávkami slabší. Teď jsem se dozvěděl, těsně, než jsem šel sem, že budou brzo dodávky pro Prahu, dostanou nějakou část. Snad, opakovaně slíbeno, snad přijde něco pro zbytek České republiky. A v podstatě nedělám nic jiného, než sháním respirátory. Ta situace je těžká, jak správně říkáte,“ poznamenal s tím, že je však nutné si nechat silného ducha.

Šmucler: Myslím, že to zvládneme

„Jakmile začneme být malí na duchu, tak nás to doběhne,“ dodal. „Ale jestli budu mít respirátory pro všechny své zubní lékaře za čtyři dny, nevím. Ale obnovuje se trh, firmy začínají fungovat a já myslím, že to zvládneme,“ dodal.

K tomu, proč se nepodařilo ochránit seniory v domovech důchodců, když se koronavirus rozšířil i do některých těchto zařízení, se příliš nechtěl vyjadřovat.

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí

„Nevím detaily té věci, ale je to trošku obecně přístup ke stáří v České republice. Že všichni víme, že jsou domovy důchodců, léčebny dlouhodobě nemocných a že to je na konci toho řetězce. A tahle krize, bohužel, jestli zchudneme, tak to situaci ještě zkomplikuje, ale budiž nám to poučením, že starý člověk by měl být pro nás tím klíčovým. Že i když nebudeme teďka propadat panice, protože 99 % tohleto zvládne, tuhletu epidemii, a nemusí se stresovat, tak právě to jedno procento lidí teď bychom měli v dobrém slova smyslu obklíčit. Když někdo pracuje v takové LDN, měl by si být jistý, že je zdravý. Když ne, měli bychom předpokládat, že je nemocný, měl by mít respirátor, měl by mít veškerou ochranu. Měli by používat rukavice. Prostě musí se vyloučit, že na toho člověka přenese...“ uvedl Šmucler. 

„Měli by je mít k dispozici a já dělám dnem i nocí, abych je sehnal, a vidíme, jak přistávají letadla, a je mi někdy hrozně těžký to těm lidem vysvětlit; oni říkají, my furt vidíme v televizi milion, milion, milion a tady ke mně dolů nepropadlo nic. Takže já se snažím to těm lidem zajistit a myslím si, že celé to není o emocích, ale že to je o managementu, který do toho musíme dát. Čili ty věci musíme dostat z těch letadel k těm lidem, a když ty lidi budou vybaveni, tak to zvládneme. My zubní lékaři jsme zvyklí na riziko, jenom musíme být vybaveni. Není to první infekce, ale potřebuje to všechno profesionální management,“ dodal dále Šmucler. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…