Miloš Zeman na Chodsku přesvědčoval, jak dobře se dnes máme. Města krásní, důchody se už konečně valorizují...

06.03.2015 7:32

REPORTÁŽ Druhý den pobytu Miloše Zemana v Plzeňském kraji patřil především Domažlicku. Ve městě Chodů prozradil početnému auditoriu svůj důchod, pohovořil o komunistech v různých stranách a věnoval se také sociální otázce. Došlo i na alternativní medicínu…

Miloš Zeman na Chodsku přesvědčoval, jak dobře se dnes máme. Města krásní, důchody se už konečně valorizují...
Foto: Václav Fiala
Popisek: Starosta Domažlic Mach a hejtman Plzeňského kraje Šlajs.

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15339 lidí

„Smyslem setkání prezidenta s občany není, aby ten prezident mluvil, ale aby poslouchal,“ uvedl na samý úvod svého krátkého projevu prezident Zeman. Největší umění politiky je poslouchat názory občanů a nevnucovat jim názory vlastní. I když jsem někdy kritický, jsem v zásadě optimista. Jak jezdím po celé republice, vidím, že naše města a naše obce krásní. Že už to nejsou ty šedivé opadané omítky, lešení, na které řadu let nikdo nevystoupil, že přece jenom my důchodci, mezi které se samozřejmě počítám, už nedostáváme tu žebráckou valorizaci 45 korun měsíčně, ale alespoň ty dvě stokoruny,“ líčil prezident a pokračoval:

„Že rodiny s malými dětmi jsou v poněkud lepších podmínkách, než tomu bylo v minulosti, že klesá nezaměstnanost. Já navštěvuji podniky a jejich ředitelé nebo manažeři mi začínají říkat, že začínají konečně nabírat pracovníky, takže i když těch nedostatků je hodně a já za největší z nich považuji ekonomickou kriminalitu, která téměř není stíhána. Přesněji řečeno, jsou stíháni malí zloději a velcí unikají spravedlnosti.“

Alimenty a důchodci

„Máme pocit, že žijeme v době, kdy bychom se měli zeptat, zda lidé jsou šťastnější a zda to není jen pozlátko,“ zněl první dotaz nebo spíše poznámka od jedné ženy středního věku. Na to jí hlava státu odpověděla: „Mladá generace má možnost cestovat, seznamovat se s kulturami druhých národů, rozvíjejí se přátelské vztahy s Německem, kde dříve opravdu hrozilo nebezpečí od sudetoněmeckého landsmanšaftu. Každý z nás může svobodně vyjadřovat svůj názor, i lidé s červenými kartami, které jsem zde viděl v masovém počtu čtyř, a tenhle pocit, že jsme svobodnější, ten nám nikdo nevezme,“ uvedl prezident.

Když se prý dnes postavíte na náměstí a řeknete, že prezident je idiot, tak vám nikdo nic neřekne, a možná dokonce budete mít i pravdu. „Kdybyste to udělala za komunistického režimu, za Husáka, tak byste měla zajištěno bezplatné ubytování a stravování, protože platil zákon o urážce hlavy státu, který byl díky Bohu z naší ústavy vypuštěn,“ poznamenal Zeman.

„Já si spíš myslím, že matky samoživitelky patří do té skupiny, které se někdy říká sociálně vyloučení, že tam je zapotřebí hledat konkrétní pomoci a jednou z forem je například navržené zálohování výživného, kdy by neplatiče alimentů nahradil stát a ten pak na neplatičích alimenty vymáhal,“ radil prezident. Je podle něj také nesmysl, aby se důchody valorizovaly podle procenta. „Já sám mám vysoký důchod 14 000 měsíčně, protože jsem byl kdysi premiérem no a protože mně přidávají podle procenta, tak mi přidají víc než tomu, kdo má třeba 8000. Kdyby se každému přidávalo stejnou částkou, tak se nebudou rozevírat nůžky mezi starodůchodci a novodůchodci,“ myslí si.

Stoprocentní ANO

„Jsme dnes daleko svobodnější, máme daleko větší možnosti uplatnit svoje schopnosti a nedej Bůh, aby se vrátila doma, kdy tady byla jedna jediná strana, pro kterou hlasovalo 99,7 procenta. Mimochodem, nedávno se nám povedlo hlasovat na jednom sněmu sto procenty, ale chci věřit, že to byla svobodná vůle delegátů tohoto sněmu,“ mířil k vrcholnému jednání hnutí ANO, aniž by vyřkl jeho jméno.  Nato následoval potlesk do posledního místečka zaplněného sálu zdejšího kulturního střediska.

Když komunista komunistou zůstane

Dalšího tazatele zajímalo, jak je možné, že kdysi nejaktivnější komunisté jsou nyní v Česku nejbohatší. „Myslíte komunisty ve kterých stranách?“ dotázal se prezident a občané se rozesmáli a začali tleskat. „Bývalí  komunisté jsou ve všech stranách a já si vážím lidí, kteří v té komunistické straně zůstali, protože alespoň nepřevlékli kabát. Na druhé straně většina bývalých komunistů jsou dnes nestraníci. Samozřejmě, že měli z minula zkušenosti a konexe, například v podnicích zahraničního obchodu, kam samozřejmě mohl jenom vyvolený, tam se tvrdě kádrovalo. Já bych strašáka z bývalých komunistů nedělal. Víte proč? Viktor Kožený nebyl komunista,“ objasnil a opět si vysloužil potlesk.

Drony na islamisty!

I v Domažlicích došlo v otázkách na džihádisty, kteří po zničení islámského státu se vrátí zpět do Evropy a budou se volně pohybovat v našem prostoru. „Především je třeba pokoušet se likvidovat jejich výcvikové základny, které jsou rozesety na území takzvaných zkrachovalých států. Dříve to bylo Somálsko, teď je to Afghánistán, Irák, Sýrie, Libye, Nigérie, Mali a některé další země,“ doporučil prezident. Likvidovat  bychom je prý neměli tanky nebo dělostřelectvem, ale třeba bezpilotními letouny.

Abstinenční restaurace a popíjení za pochodu

Další dotaz byl, jaký je názor hlavy státu na to, že si nikde nezapálíme cigaretu – ani na veřejných prostranstvích či zahrádkách restaurací. „Já jsem už zavedl přísná opatření na Pražském hradě. Na Hradě se smí kouřit pouze v jedné jediné místnosti, a pouze v té, kde se momentálně nachází prezident republiky,“ zavtipkoval s úspěchem.

„Samozřejmě chápu ty, kteří například byli vášnivými kuřáky a pak se odnaučili kouřit. Já sám bych byl pro rozumné řešení, které by mohlo vyhovovat oběma stranám, to znamená, že velká většina restaurací má minimálně dvě místnosti, a tak učiňme jednu kuřáckou a druhou nekuřáckou, a ať si každý vybere, kam půjde,“ poradil a pokračoval: „Pokud jde o abstinenty, tak těch je poměrně málo a abstinentní restaurace, pokud vím, ani neexistují… alespoň jsem si jich nevšiml. Existují vegetariánské restaurace, to je svatá pravda, ale jejich tržby jsou vcelku zanedbatelné,“ soudí hlava státu.

„A jestli myslíte popíjení na veřejném prostranství, taková dobrá sklenička zásadně chutná nejlépe vsedě. Já jsem v chůzi ještě nevypil ani jedno pivo, ani jednu sklenku vína a ani jednoho panáka, protože by mně to nechutnalo. Klidně bych hlasoval pro zákaz popíjení alkoholu při chůzi.“ Na tuto odpověď se se zvedl bouřlivý potlesk.

Starosta Mach se v této souvislosti zeptal hlavy státu, zda tedy bude zákon o kouření vetovat, nebo jej podepíše. „Já jej nebudu vetovat, protože nechci své osobní zájmy nadřazovat nad zájmy lidí, kteří tvrdí, že kouření škodí zdraví,“ zazněla odpověď.

Médiím navzdory

Další žena se prezidenta ptala, že se na internetu dozvěděla, že je u nás zakázáno lidové léčitelství. „Pokud jsem správně informován, tak zakázáno není, ale chtěl bych vás před ním velice a velice varovat,“ pronesl prezident. Ví prý, že zejména pro lidi, kteří trpí vážným onkologickým onemocněním a mají bolesti, je léčitel jakousi poslední útěchou.

„Možná víte, co je to placebo. Nevěřte na ně, nenechte se uchlácholit tím, že vás vyléčí bylinky, ty vás vyléčí maximálně tak z chřipky, ale rozhodně ne z rakoviny. A věřte často omylné, často chybující vědě, zvané medicína. Věřte, že ten, kdo šest let medicínu nestudoval, nemůže vyškoleného lékaře nahradit, stejně tak, jako byste nevěřili, že ten, kdo se nevyškolil instalatérem, může dobře opravit vodovod.“

Než byla předána stuha…

Při zapsání do pamětní knihy se prezident podivil, že Domažlice nemají prapor. „Když vezmu v úvahu, že jste tady starostou už potřetí, že tady byli poraženi křižáci, že tady se konala Vavřinecká pouť a protest proti protektorátu a že Chodové tu chránili hranice – a vy nemáte prapor,“ podivoval se Zeman s úsměvem.  A za bouřlivých ovací předal městu stuhu.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…