Miloš Zeman otevřel v Číně pusu a hned se na něho vrhli Janda, Pospíšil, Kolář, Hrušínský...

28.04.2019 8:55

Americká CIA či český NÚKIB varovaly před možným bezpečnostním rizikem, které může představovat čínská firma Huawei. Český prezident Zeman se však společnosti zastal. V Číně řekl, že obvinění firmy Huawei jsou nepodložená. A netrvalo dlouho a na Zemanovu hlavu se snesla kritika. Ozvali se předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, bývalý velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář nebo analytik z think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda. Nahlédněte.

Miloš Zeman otevřel v Číně pusu a hned se na něho vrhli Janda, Pospíšil, Kolář, Hrušínský...
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Zeman na české ambasádě v Pekingu

Český prezident jednal s představiteli společnosti Huawei. Jednoznačně se společnosti zastal, když prohlásil, že je proti ní vedena kampaň, která „není opřena o žádné věcné důkazy“. 

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda k tomu na sociální síti Twitter poznamenal, že se Zeman projevil jako nepřítel české suverenity. „Miloš Zeman je otevřeným nepřítelem suverenity České republiky,“ napsal doslova.

Že prezident Miloš Zeman postupuje v rozporu s bezpečnostními zájmy občanů, kteří ho zvolili, soudí i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Miloš Zeman opět podtrhl nohu české národní bezpečnosti. V Číně otevřeně lobboval za Huawei a zaútočil na NÚKIB. Pokud existují pochybnosti, které mají i naši západní spojenci, je na čínské firmě, aby je vyvrátila. Zabezpečení sítě 5G nesmíme podcenit. Následky mohou být fatální,“ uvedl na Twitteru.

Někdejší velvyslanec České republiky V USA a v Rusku Petr Kolář je natolik smutný z kroku českého prezidenta, který považuje za trestuhodný, že ho ani nechce více komentovat.

Zato ředitel Divadla na Jezerce Jan Hrušínský Zemanovo počínání komentovat chtěl. Nevzal si přitom na paškál jen samotného Zemana. Zmínil i hradního kancléře Vratislava Mynáře a Jaromíra Jágra.

„Miloš Zeman zajistil Číně obří české investice. Původně snad mělo jít o čínské investice v Česku, ale ukázalo se, že vinou špatně placeného překladatele (už z delegace zmizel) došlo k drobnému nedorozumění. Aby Zeman chybu napravil, sám šel příkladem, a za pouhých pět dní v Číně utratil 9 milionů korun. Šlo především o investici do luxusních hotelových služeb, tabákového průmyslu a čínského lihovarnictví. Kancléř Mynář slíbil v provincii Šan-tung vybudovat rozsáhlou síť rybníků, penzionů a sjezdovek zrychlenou stavební metodou – tzv. bezdokladovou hedvábnou cestou. V zimě se na rybnících má hrát hokej, což potvrdil přítomný Jágr. Prezident si poté zatančil se sborem čínských děvčat, za což sklidil potlesk. Děvčátka pozval do Lán a na Čapí hnízdo. Přínos pro ČR je opět mimořádný,“ okomentoval Zemanovu cestu do Číny Hrušínský.

Známá publicistka Lída Rakušanová si v komentáři položila otázku, zda činí český prezident Zeman správnou věc, když tolik usiluje o to, aby Čína posílila svůj vliv v České republice.

Prezident Zeman se teď v Pekingu podle slov svého mluvčího Jiřího Ovčáčka snaží o to, aby „jedna z větví nové Hedvábné stezky vyústila i v České republice“. „Otázka je, zda je opravdu o co stát. Je totiž evidentní, že projekt Hedvábné stezky slouží Číně k rozšiřování její sféry vlivu. A že přitom nemá nejmenší zábrany,“ varovala.

Naproti tomu v Německu jsou si prý vědomi toho, že čínské investice nejsou všechno. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier konstatoval, že je důležité s Čínou udržovat styky, ale nesmí se přitom zapomínat na ochranu lidských práv, ochranu životního prostředí a na mezinárodní standardy v oblasti sociálních norem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…