Miloš Zeman se pod sochou Svobody vyznal z lásky k české zemi. Pak nám prozradil, co chystá do OSN

28.09.2015 13:19

REPORTÁŽ První den své návštěvy New Yorku má prezident Miloš Zeman za sebou. V neděli se setkával s krajany a dětmi české školy a během projížďky na lodi si z řeky Hudson prohlédl sochu Svobody. Od dětí našich krajanů se prezident dočkal překvapení k narozeninám, které slaví právě dnes na Den české státnosti.

Miloš Zeman se pod sochou Svobody vyznal z lásky k české zemi. Pak nám prozradil, co chystá do OSN
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se sochou svobody v zádech při projížďce lodi na řece Hudson

„Prezident má narozeniny, my máme přání jediný. Štěstí, zdraví, štěstí zdraví, hlavně to zdraví. Prezident má narozeniny...“ zpívaly děti našich krajanů studující českou školu v pondělí prezidentu Miloši Zemanovi. Ten právě dnes, na Den české státnosti, slaví jednasedmdesáté narozeniny.

Prezidentu Zemanovi se dostalo nejen narozeninové písničky v podání malých dětí, ale obržel i dort a dárek. V samém závěru setkání s krajany a jejich dětmi v nedávno kompletně zrekonstruovaném Českém národním domě se prezident obrátil speciálně k dětem.

Zemanovy bomnoty: Milé děti, sice nemáme moře, ale zase se neutopíte

„Milé děti, jednoho krásného dne, dříve nebo později, přijedete do své staré vlasti. Najdete něco trochu jiného, než nacházíte ve své nové vlasti. Najdete zamyšlenou přírodu plnou lesů a rybníků. Moře nemáme, možná, že je to chyba, ale aspoň se neutopíte, až nás navštívíte. Najdete císařské a královské hlavní město, kterému se říká zlatá Praha, zemi zamyšlených chrámů, magických paláců, tajuplných zákoutí. Najdete zemi posetou nádhernými kulturními památkami, které vznikaly mnoho a mnoho staletí. Jenom Pražský hrad se budoval tisíc let. A především najdete zemi a lidi, kteří vás dokáží pohladit po duši, a pokud v té duši budete cítit bolest, dokáží být balzámem na duši, který tu bolest zahojí. Děkuji vám, že jste přišly a těším se na shledanou s vámi v České republice,“ promluvil Miloš Zeman téměř poeticky k nejmladším hostům.

Prezident byl v New Yorku nadšený z toho, jak dopadla rozsáhlá rekonstrukce zmíněného Českého národního domu. Když ho prý Zeman navštívil naposledy, byla to rozpadající se ruina a někteří ji chtěli dokonce prodat developerům. A byla to právě tehdejší Zemanova vláda, která na opravy české budovy postavené počátkem dvacátého století uvolnila 400 milonů korun. „Což se započtením inflace je dnes asi miliarda korun,“ zamýšlel se prezident.

Ještě před tím na počátku dne se česká hlava státu sešla s českými podnikateli, kteří v New Yorku a přilehlých regionech působí včetně zástupců státních agentur jako třeba CzechInvest.

„Zaměřujeme se na projekty s vyšší přidanou hodnotou jako IT technologie. Fungujeme tu jako takový maják pro jakékoliv české společnosti, pomáháme jim se tu orientovat a sehnat strategického partnera nebo investici,“ řekl k tomu ParlamentnímListům.cz šéf CzechInvestu na východním pobřeží USA Jan Fried.

Svůj program na Valném shromáždění OSN a během těchto důležitých jednání přiblížil českým novinářům přímo prezident Miloš Zeman během projížďky na lodi po řece Hudson kolem Manhattanu. Na palubu lodi s sebou vzal prezidet také české krajany, s nimiž si během cesty povídal.

V OSN prý prezident přednese provokativní návrh

Hlavním tématem Zemanova projevu před desítkami prezidentů z celého světa včetně představitelů velmocí bude, jak známo, nejen varování před nebezpečním ze strany tzv. Islámského státu, ale především výzva a konkrétní návrhy na jeho zničení.

„Mám připravený konkrétní návrh, který je samozřejmě provokativní, je rozporný, jak už to u těchto návrhů bývá. To už ale uslyšíte přímo v projevu. Jinak dnešek jsem začal setkáním s českými podnikateli v USA. Jsem rád, že se na americkém trhu ujímají,“ konstatoval prezident Zeman před svým mediálním doprovodem.

Během pondělí se Miloš Zeman setká s několika zahraničními státníky. Bude to například bilaterální setkání s chorvatskou prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovićovou nebo jednání s thajským premiérem. K večeru se Zeman podívá na New York z vyhlídkové plošiny Rockefellerova centra a v závěru se zúčastní slavnostní recepce pro hlavy států pořádané prezidentem USA Barackem Obamou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…