Miloš Zeman se vyjádřil k Tibetu i válce na Ukrajině. A ošklivě šťouchl do Moravce, Kocába i dalších

07.09.2014 18:16

Prezident Miloš Zeman se znovu pořádně zostra obul do českých novinářů. Prý jde často o fracky, kteří se vyjadřují bez hlubších znalostí věci. Stranou jeho pozornosti ale nezůstala ani ukrajinská krize, kterou znovu označil za občanskou válku, své řekl i k hrozbě Islámského státu a nakonec si udělal legraci i sám ze sebe, když se vyjadřoval k vlastním blížícím se narozeninám.

Miloš Zeman se vyjádřil k Tibetu i válce na Ukrajině. A ošklivě šťouchl do Moravce, Kocába i dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Anketa

Má Česko zakázat muslimkám nosit na veřejnosti šátky, burky apod.?

92%
8%
hlasovalo: 16178 lidí

Moderátor Luboš Xaver Veselý měl v nedělním Pressklubu na Frekvenci 1 speciálního hosta, byl jím prezident Miloš Zeman. Hned v úvodu pořadu Miloš Zeman jasně uvedl, že nehodlá vyslyšet tzv. kyblíkovou výzvu, ačkoli k tomu byl vyzván víc než jednou. „Pokud jsem si všiml, tak mě k tomu vyzval Michael Kocáb a já nerad přijímám rady od neúspěšných ministrů,“ zavtipkoval prezident.

Rozdíl, který řada lidí nechápe

Následně se rozhovořil o konfliktu na Ukrajině. „Tuto válku je třeba jasně pojmenovat - a v tuto chvíli je to občanská válka mezi dvěma skupinami obyvatel,“ podotkl Zeman. Na ruskou invazi sice ještě může dojít, ale prozatím jde zkrátka jen o občanskou válku. Kvůli ní prý Ukrajině hrozí i státní bankrot. „Pokud probíhá občanská válka, tak jsou sankce vůči Rusku naprosto neefektivní. Zatím nebylo prokázáno, že na Ukrajině je ruská invazní armáda,“ zdůraznil prezident. Tento rozdíl si prý řada lidí neuvědomuje, což je problém.

Zeman poukázal také na to, že mimo ukrajinské krize existuje ještě hrozba ze strany islámských teroristů. "Ten tón, podle kterého je nejdůležitější téma Rusko, se začíná měnit, protože Islámský stát je přinejmenším stejně nebezpečný jako ruské imperiální ambice," uvedl.

Na přetřes přišla také reakce prezidenta Miloše Zemana na české novináře obecně a na moderátora České televize Václava Moravce konkrétně. Na jeho adresu totiž prezident pronesl, že do jeho pořadu už nezavítá, protože lhal, a to ukazuje na to, že je buď podvodník, nebo absolutní „neználek“. Hlava státu ale neočekává, že se Moravec za lež vůči vysokému představiteli země omluví.

„Pan Moravec je příliš sebevědomý na to, aby se omlouval,“ míní Zeman. Čeští novináři podle jeho názoru představují často fracky, kteří hovoří o věcech bez hlubších znalostí. Česká média navíc dělají chybu v tom, že referují příliš jednostranně. Buď Rusko vykreslují jako strašáka, nebo jsou příliš rusofilní. Příklady ale prý vidíme i jinde. Média prý v izraelsko-palestinském konfliktu ukazují především palestinské oběti, ale málokdo už dodává, že to nebyl Izrael, kdo konflikt rozpoutal.

Služební zákon a velvyslanci

Prezident řekl několik slov i na adresu politických náměstků, které jasně odsuzuje a označuje je za parazity. Za logické považuje, že Andrej Babiš z hnutí ANO s těmito náměstky také nepříliš souhlasí. Je to totiž prý schopný manažer. Takovými náměstky by se ostatně mohli stávat lidé, kteří třeba dříve podpořili tu či onu politickou stranu.

On jako prezident postupoval jinak. Svým sponzorům z prezidentské kampaně prý poděkoval a uspořádal pro ně koncert na Pražském hradě. Novináři se následně ptali, kolik koncert stál a Zeman předložil jasnou odpověď. „Čím pitomější novinář, tím větší maličkosti ho zajímají. Ten koncert stál 230 tisíc korun,“ prozradil.

Čína a Tibet

Zeman také znovu zopakoval, že se zajímá především o investice a investory. Prý by u nás uvítal i silné čínské investory. Pravicová česká vláda prý tyto investory zanedbávala, ale iniciativy se chopili hejtmani a začali s čínskou politickou reprezentací vyjednávat sami. To se Zemanovi líbí. A pokud jde o dodržování lidských práv v Tibetu, prezident vyslal další jasný vzkaz.

Tibet byl podle prezidenta původně napůl feudální a napůl otrokářskou společností, což čínská vláda změnila. Dnes už v Tibetu existuje střední třída a ekonomická situace obyvatel se zlepšila.

Puč v ČSSD a Zemanovy narozeniny

V druhé polovině pořadu došlo také na otázku údajného puče v ČSSD, jenž se odehrál těsně po předčasných volbách. Podle Zemana nešlo o žádný puč. Jen část strany vyjádřila názor nad nepříliš uspokojivým výsledkem ČSSD ve volbách. Premiér Sobotka prý našel podporu v členské základně, což je podle prezidenta v pořádku, ale kvůli tomu ještě nemusí část strany označovat za pučisty.

V úplném závěru pořadu došlo i na Zemanovy narozeniny. Ty slaví 28. září a letos mu bude kulatých sedmdesát. Prý je oslaví s přáteli, s rodinou a na oběd pozve i nejvyšší ústavní činitele. Rozhodně prý ale dopředu neví, co k narozeninám dostane.

„Já jsem ve svém věku už sklerotik a, jak dobře víte, sklerotik má všechno, na co si vzpomene. Nevím, zda a co k narozeninám dostanu. Rozhodně to nebude jachta, nafukovací už mám, rozhodně to nebude soukromé letadlo, protože by se při mé šikovnosti zřítilo a rozhodně to nebude padesát milionů v kufříku,“ uzavřel prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…