Milouš Jakeš natvrdo: Listopad zinscenovala StB. Žádní disidenti, Havlové, Vondrové na tom nemají zásluhu, ti jen převzali moc

23.10.2014 7:51 | Zprávy

V roce 1989 byl Miloš Jakeš generálním tajemníkem KSČ, ale do událostí listopadového převratu příliš nezasáhl. Zato podle něj zasahovali jiní komunisté, kterým se jejich puč proti vedení nakonec vymkl a k moci se dostala skupina disidentů, kteří do té doby jen za západní peníze žvanili. I to řekl ve velkém rozhovoru pro magazín Reflex.

Milouš Jakeš natvrdo: Listopad zinscenovala StB. Žádní disidenti, Havlové, Vondrové na tom nemají zásluhu, ti jen převzali moc
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Listopad 1989 byl podle Jakeše spíše souhrou náhod, kdy se skupině komunistů zvrtl puč proti vedení strany. „Jmenovitě to byli generál Alojz Lorenc (tehdejší šéf StB - pozn.red.) a Rudolf Hegenbart. Jenže se jim to vymklo. Chamtivost po moci otevřela cestu ke státnímu převratu,“ myslí si dnes Jakeš.

Kromě toho prý ve straně byla řada „kohoutů“, kteří toužili být generálním tajemníkem. Ladislav Adamec, Miroslav Štěpán, rovněž Lubomír Štrougal, který se prý nikdy nesmířil s tím, že se v roce 1987 dostal do čela strany Jakeš a ne on.

„Listopad zinscenovala StB. Žádní disidenti - Havlové, Vondrové - na tom nemají zásluhu, ti jen převzali moc. A stejně se museli opírat o komunisty. Bez Čalfy by nebyli s to nadiktovat ani jedno vládní usnesení,“ mává rukou. Čalfa se podle něj dal cele do jejich služeb, dokonce brutálně zastrašoval poslance, aby zvolili Havla prezidentem.

Seriál ParlamentníchListů.cz: Osobnosti politického a společenského života bilancují 25 let od Listopadu '89

Před listopadem prý komunisté opozici, reprezentované Chartou 77, nepřikládali velký význam. „To bylo tisíc šest set lidí, jejichž základnou byl zahraniční rozhlas,“ vzpomíná. „U nás žádná reálná opozice nebyla, to byli takoví žvanilové, kteří se nechali živit ze západních peněz, scházeli se a dělali šum za pomoci cizího rozhlasu,“ dodává Jakeš. Význam odmítá přikládat i skupině ekonomů z Prognostického ústavu. „Dokonale si prostudovali kapitalismus, druzí houby věděli, a pak tady s těmi svými moudry byli jako králové. To oni po listopadu nastolovali kapitalismus se všemi jeho krásami,“ připomíná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…