Mimořádný průšvih pro TOP 09. Ale ČST Praha ho jistě zamete pod koberec, zlobí se Ovčáček. Jde o Savčenkovou

17.03.2018 14:40

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko tvrdí, že slavná ukrajinská pilotka a poslankyně Nadija Savčenková plánovala útok na parlament. Prokurátor má dokonce za to, že Savčenkové nešlo o nic menšího než o státní převrat. Někdejší ruská zajatkyně obvinění vůči své osobě jednoznačně odmítá. České čtenáře o tom informoval server Novinky.cz. Když se o tom dozvěděl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, zavzpomínal na to, jak Savčenkovou v Česku vítali politici TOP 09.

Mimořádný průšvih pro TOP 09. Ale ČST Praha ho jistě zamete pod koberec, zlobí se Ovčáček. Jde o Savčenkovou
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma

Pilotku Nadiju Savčenkovou zná snad celý svět. Když jako pilotka bojovala proti povstalcům a ruským dobrovolníkům na východě Ukrajiny, dostala se do ruského zajetí. Byla odhodlána se z něj dostat jakkoli, snad i zemřít a držela dlouho hladovku. Lidé z různých částí světa žádali její propuštění a Savčenková se nakonec opravdu vrátila na Ukrajinu. Stala se tam dokonce poslankyní. A dávala najevo, že není příliš spokojena s cestou, kterou se její země vydala po protestech na Majdanu. Savčenkové se zdálo, že proměna státu a odstřižení se od oligarchů a vlivu Ruska probíhá příliš pomalu.

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko teď tvrdí, že Savčenková osnovala vraždy poslanců a státní převrat. „Vyšetřování poskytlo nezvratné důkazy, že Nadija Savčenková osobně plánovala teroristický útok v budově parlamentu, granáty chtěla zničit dvě lóže. Palbou z minometů chtěla zničit kupoli budovy Vrchní rady a z automatů dobíjet přeživší. Sama na to verbovala lidi a dávala jim rozkazy,“ řekl Lucenko podle Ukrajinské pravdy. Prokurátor požaduje, aby byla Savčenková zbavena poslanecké imunity a uvězněna.

„Doufám, že příští týden se uskuteční zasedání výboru a ve čtvrtek parlament přijme rozhodnutí proti organizátorovi připravovaného teroristického činu,“ řekl dále Lucenko. „I propuštěný zajatec oceněný titulem hrdiny musí ctít zákon,“ dodal.

Savčenková obvinění z přípravy teroristického aktu důrazně odmítá. Aby prokázala, že je nevinná, nechá se prý vyslechnout na detektoru lži. Poslankyně tvrdí, že se stává obětí boje tajných služeb na Ukrajině. Současně konstatovala, že by si Ukrajina zasloužila totální proměnu politického systému. Totéž si prý myslí celá řada lidí, vojáky nevyjímaje. „Nyní je hodně vojáků, kteří souhlasí s tím, že puč by byl dobrý,“ řekla poslankyně.

Když si tato slova přečetl mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček, vzpomněl si na to, jak Savčenkovou vítali v Česku jako hrdinku ukrajinské války poslanci TOP 09. Jak jí dávali květiny a Miroslav Kalousek Savčenkové věnoval dokonce dýku. „Růže k lásce schůdeček, s úctou Béda Hudeček,“ okomentoval Zemanův mluvčí fotku, na které Savčenková dostává květiny. „Bude teď velmi zábavné pozorovat, jak se budou mainstreamová média v čele s ČST Praha snažit zakrýt obří průšvih TOP 09 se Savčenkovou!“ dodal ještě.

Nakonec k celé události přidal pár slov i na svém blogu, který označuje za politický nekorektní občasník. Text nazval „Kalouskova dýka v Kyjevě“. Ovčáček má za to, že propojení politiků TOP 09 se Savčenkovou je teď pro politiky této strany velkým problémem.

„Mimořádný průšvih pro TOP 09, která se bezvýhradně, veřejně a hlasitě za Nadiju Savčenkovou postavila. Je to skandál mezinárodních rozměrů. Strana, která má ústa plná obrany demokracie, uklouzla na parketách, které před tím pracně navoskovala. Naštěstí zde ale máme český mediální mainstream v čele s ČST Praha. Lze očekávat, že vše bude rychle zameteno pod koberec, ututláno a překryto třeba útoky na Miloše Zemana. Jde přeci o novináři milovanou TOP 09. A ta se musí chránit, i kdyby snad její Savčenková plánovala vyhodit do povětří celý Majdan,“ napsal Ovčáček.

Na závěr si položil otázku, zda měla v údajném pokusu o teroristický útok sehrát roli také Kalouskova dýka, kteru tehdejší předseda TOP 09 Savčenkové věnoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…