Ministerstva loni neutratila 111 miliard korun z peněz na výdaje

21.03.2012 6:54

Více než 111 miliard korun nestihly loni z peněz schválených na své výdaje utratit ministerstva a další státní instituce, například poslanecká sněmovna. Vyplývá to z oficiálních údajů ministerstva financí, uvedl v dnešním vydání deník E15. Část této sumy může vláda využít ke snížení rozpočtového schodku.

Ministerstva loni neutratila 111 miliard korun z peněz na výdaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Postupovala tak už v roce 2008 i následujících letech. O způsobu využití nespotřebovaných financí rozhodne osobně premiér Petr Nečas (ODS). Největší sumy zbývají ministerstvům dopravy, životního prostředí, pro místní rozvoj, zemědělství či práce. Dohromady je to jen u těchto úřadů přes 60 miliard korun. "Může být mnoho různých důvodů, proč tyto peníze nebyly využity. Třeba jsou to akce, které se v loňském roce neprofinancovaly a profinancují se letos," sdělil deníku ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Peníze nejspíš ministrům zůstanou

Ministr potvrdil, že k čerpání nespotřebovaných peněz bude nutné svolení předsedy vlády. Finance by ale podle něj měly úřadům zůstat. "Nepovažoval bych za šťastné tyto prostředky jednotlivým kapitolám brát, protože si díky nim mohou poradit v té nepříjemné situaci, která je čeká letos,“ uvedl Drábek. Ekonomičtí ministři se totiž na konci února shodli, že v letošním roce budou ve státním rozpočtu zmraženy výdaje za zhruba 23 miliard korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) souhlasí s tím, aby byly neutracené peníze úřadům ponechány. "Většinu této částky představují evropské peníze. Na zbytek nebudeme ministrům sahat, ten jim ponecháme,“ řekl deníku.

Ministerstva každoročně neutratí desítky miliard. Dříve si je ponechávaly na další rok. Tuto možnost ministr financí před čtyřmi lety zrušil. Do rozpočtu tehdy převedl 60,4 miliardy korun, a schodek díky tomu činil jen 20 místo 80 miliard. Stejně tomu bylo v roce 2009, kdy bylo na snížení schodku rozpočtu použito 31 miliard korun, píše E15.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…